1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Af Örgütü’nden Filistinli Milletvekili Halide Cerrar İçin Acil Eylem Çağrısı
Af Örgütü’nden Filistinli Milletvekili Halide Cerrar İçin Acil Eylem Çağrısı

Af Örgütü’nden Filistinli Milletvekili Halide Cerrar İçin Acil Eylem Çağrısı

Hakan Albayrak, yazısında Uluslararası Af Örgütü’nün Filistinli milletvekili Halide Cerrar için başlattığı “acil eylem” kampanyasını değerlendirmiş.

01 Şubat 2019 Cuma 15:40A+A-

Hakan Albayrak’ın Karar’da yayımlanan konuyla alakalı yazısı (01 Şubat 2019) şöyle:

Acil Eylem Çağrısı

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), İsrail işgal rejiminin zulümlerine dikkat çekmeye devam ediyor.

Biz de UAÖ’nün bu gayretini desteklemeye devam edelim.

Dün bu köşede UAÖ’nün -Batı Şeria’daki savaş suçlarını ve bazı uluslararası şirketlerin bu suçlara ortak oluşunu belgeleyen- “İstikamet: İsrail” başlıklı raporundan bahsetmiştik.

Bugünkü konumuz ise UAÖ’nün Filistinli milletvekili Halide Cerrar için başlattığı “acil eylem” kampanyası.

Temmuz 2017’de işgal güçleri tarafından keyfi olarak gözaltına alınıp Batı Şeria’daki bir hapishaneye tıkılan Cerrar’ın gözaltı süresi üç kere keyfi olarak uzatıldı ve böyle giderse İsrail’in keyfi yetene kadar uzatılacak, uzatılacak, uzatılacak…

Bu durumun değişmesi için kamuoyunu hassasiyet göstermeye çağıran UAÖ, Cerrar ve benzer durumdaki başka Filistinli kadın tutsaklar konusunda İsrailli yetkililere hitaben yazdığı bir mektubu internette imzaya açtı.

***

Arka plan bilgisi:

Batı Şeria’da bulunan Ofer Askeri Mahkemesi, 25 Ekim 2018’de, Halide Cerrar’ın idari gözaltı süresinin dört ay uzatılmasını onaylamıştı. 28 Şubat 2019’da sona erecek olan idari gözaltı süresinin askeri bir hakim tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Değerlendirme için yapılacak duruşmanın tarihi ise henüz belirlenmedi.

Filistin parlamentosunda milletvekili olan Halide Cerrar, 2 Temmuz 2017’den beri İsrail’in merkezindeki HaSharon cezaevinde tutuluyor. 12 Temmuz 2017’de Cerrar hakkında altı aylık idari gözaltı emri veren Batı Şeria askeri komutanlığı daha sonra 31 Aralık 2017, 17 Haziran 2018 ve 25 Ekim 2018 tarihlerinde olmak üzere idari gözaltı emrini üç kez yeniledi. Her bir idari gözaltı emri için en uzun gözaltı süresinin altı ay olmasına rağmen bu emirler İsrail askeri hukuku gereğince sonsuz şekilde yenilenebilir. Bu nedenle, Halide Cerrar’ın 28 Şubat 2019’da serbest bırakılacağının herhangi bir garantisi yok.

Halide Cerrar mevcut durumda İsrail yetkilileri tarafından idari gözaltında tutulan tek Filistinli kadın. Cerrar’ın daha önce Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İdari Direktörü olduğu Filistinli insan hakları örgütü Addameer’in yaptığı açıklamaya göre HaSharon cezaevinde tutulan Cerrar ve diğer Filistinli kadınlar 6 Eylül’den beri bir dizi protesto gerçekleştirdi. Gözaltı koşulları ile yemek pişirdikleri, banyo yaptıkları, ibadet ettikleri ve egzersiz yaptıkları cezaevi avlusuna güvenlik kamerası yerleştirilmesini protesto eden Filistinli kadınlar, bu uygulamayı, özel hayatın gizliliğinin ihlali olarak değerlendiriyor. Filistinli kadınlar 57 gündür cezaevi koğuşlarından çıkmayarak (mahkumların cezaevi avlusundaki dinlenme zamanı olan) fora’yı boykot ediyor. Bu protestolara misilleme olarak ise ailelerinin ziyaretlerine izin verilmiyor.

***

UAÖ’nün İsrail’den -imzalarımızla destek vermemizi istediği- talepleri:

-Cerrar ve idari gözaltında tutulan diğer tüm kişiler serbest bırakılmalı veya zaman kaybetmeden suç niteliği uluslararası kabul görmüş bir suç isnat edilerek uluslararası adil yargılama standartlarına uygun bir biçimde yargılanmalıdır.

-İdari gözaltı uygulamasını sonlandırmak üzere gerekli adımlar derhal atılmalıdır.

-Mahkumlar ve gözaltında tutulan kişiler, cezaevi koşullarını protesto ettikleri gerekçesiyle cezalandırılmamalıdır.

***

Destek için: www.acileylem.org.tr

 

HABERE YORUM KAT