1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. ABD, F35’ler konusunda Türkiye’yi hep dışarıda tutmak istemiş!
ABD, F35’ler konusunda Türkiye’yi hep dışarıda tutmak istemiş!

ABD, F35’ler konusunda Türkiye’yi hep dışarıda tutmak istemiş!

ABD, Türkiye’nin Rusya’ya yakınlaşmasını hiçbir zaman rasyonel olarak ele almamış! ABD yıllarca Türkiye’ye F-35 uçakları ile S400 füzeleri arasındaki casusluk faaliyetlerinin nasıl yapılabileceğini anlatmamış.

16 Aralık 2021 Perşembe 16:40A+A-

HAKSÖZ HABER

İngiliz haber ajansı Middle East Eye’da Ragıp Soylu tarafından hazırlanan habere göre, Türkiye’den üst düzey bir yetkili, ABD’nin, Türkiye’ye Rus yapımı S400 füzeleri ile ABD ve NATO ortaklarının üretmeye başladığı ve Türkiye’nin dışarıda bırakıldığı F35 savaş uçakları arasındaki casusluk ilişkilerinin nasıl işlediğine dair verileri hiçbir zaman sunmamış.

Üstelik ABD, Türkiyeli yetkililerin sorularına kayıtsız kalmayı tercih edip Türkiye’yi programdan çıkarma sürecine katkıda bulunmuş.

Amerikalı yetkililer hakkında isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir Türkiyeli yetkili, "S-400'ün uçakta nasıl casusluk yapabildiğini bize hiçbir zaman teknik olarak açıklamadılar" dedi.

F 35’in çalışma prensipleri devlet sırrıymış!

Yetkili ayrıca, “F-35'teki Rus füze sistemi aracılığıyla bu tür olası Rus casusluğunun yollarını ve yöntemlerini asla paylaşmak istemediler. Bunu bir devlet sırrı olarak ele aldılar.” ifadelerini kullandı.

Türkiye, 2000'li yılların başından beri F-35 programındaydı ve jetlerin geliştirilmesi ve üretimi için 1.4 milyar dolar ödeme yaptı.

ABD ve ortakları, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi satın almasını bahane kılarak Türkiye’yi programdan çıkardı.

ABD'li yetkililer sürekli olarak S-400'lerin F-35 teknolojisi hakkında hassas bilgiler toplayabileceğini ve bu nedenle Pentagon'un Türkiye'yi programda tutmasının imkansız olduğunu iddia etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise birkaç kez S-400'leri ve F-35'leri birbirinden ödün vermeden aynı anda kullanmanın mümkün olup olmadığını anlamak için bir teknik komite oluşturulmasını önerdi. Ancak ABD'li yetkililer bu talebi sürekli reddetti.

İsrail medyası 2019 yılından itibaren İsrail'in, ABD’nin bölgedeki askeri üstünlüğünü koruması gerektiği yönünde söylemlerde bulundu. İsrail medyası ayrıca, ABD’deki İsrail lobisinin F-35'lerin Türkiye'ye satışını engellenmesini yönünde lobicilik yaptığını yazıyordu.  

HABERE YORUM KAT