1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. ABD Başkan Adaylarının Yoksulluk Gündemi
ABD Başkan Adaylarının Yoksulluk Gündemi

ABD Başkan Adaylarının Yoksulluk Gündemi

Yeşiller Partisi mensubu Cheri Honkala, ABD başkan adaylarının neden yoksullarla ilgilenmediğini soruyor.

04 Ekim 2012 Perşembe 13:00A+A-

HAKSÖZ-HABER

Amerika'da 46.2 milyon insanın yoksulluk içinde yaşadığına dikkat çeken Yeşiller Partisi mensubu Cheri Honkala, ABD başkan adaylarının neden yoksullarla ilgilenmediğini soruyor:

Amerikalı Yoksulları Unutmak

Cheri Honkala / Yeşiller Partisi

46 milyon yoksul insanın yaşadığı bir ülkede başkan adayları neden bu konu ile ilgilenmezler?

Yoksulluk tüm Amerika'yı kuşatmışken Başkan Obama ve Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney, ülkenin yoksul halklarını 

Nadiren hatırlayıp sorunlarını dile getiriyorlar. Yoksullar neden unutuluyor?

Çarşamba günü yapılan ilk başkanlık yarışı münazarasında ana konu ekonomi olmasına rağmen ülkede yaşanan yoksulluk tüm tartışma boyunca göz ardı edildi.

Ülkede yoksulluk sınırının altında yaşayan 46 milyon insan olduğu tahmin ediliyor. On milyonlarca insan da risk altında. 

Orta seviyeli insanların gelirleri de gittikçe düşüyor.

Amerika Nüfus Dairesi dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırını 23 bin dolar olarak açıkladı. 

Amerika'da ortalama bir ailenin yıllık geliri 50 bin dolar civarında. Son göstergeler 2011'de Amerika nüfusunun %15'i olan 46.2 milyon insanın yoksulluk içinde yaşadığını göstermektedir.

Bu nüfusun neredeyse yarısı da yoksulluk sınırının  %50 seviyesinin de altında olan "aşırı yoksulluk" içinde yaşıyor.

Amerikan Nüfus Dairesi yakın zamanda 51 milyon kişinin daha yoksulluk sınırının altına düşeceğini tahmin ediyor.

Birleşmiş Milletler sözcüsü Amerika’nın yoksulluk sınırı altında yaşayan çocuk oranında gelişmiş ülkelere göre ikinci sırada yer aldığını belirtti. 18 yaş altı yoksulluk sınırı altında yaşayan çocuklarda Romanya %21.9'luk oranla ilk sırayı almakta.

Tüm bunlara ilaveten azınlıklar ayrıca daha fazla etkilenmektedirler. Afro-Amerikalıların %27.6'sı ile Hispaniklerin %25.3'ü yoksulluk sınırı altında yaşıyor. 

Daha net ifade ile beyaz Hispaniklerin %9.8'i yoksulluk çekiyor.

Başkan Obama Demokratik Ulusal Komitesinde (DNC) yaptığı konuşmasında yoksulluk sorunundan çok az bahsetti. Bahsettiğinde de işverenlerin muhafazakâr retoriğini kullandı. "Kilise ve hayır kurumlarının yoksullukla mücadele programından daha fazlasını yapabileceğini biliyorum. Kendilerine yardımı reddeden kişilere broşür dağıtılmasını istemiyoruz ve asla kuralları çiğneyen bankaların kurtarılmasını da istemiyoruz."

Öyle gözüküyor ki, iki büyük partiden yoksulluk konusunu ajandasına alan parti oylarını yükseltecek.

Gallup'un araştırmasına göre yoksulluk sınırı altında yaşayan insanların %50'si bağımsızlara, %32'si Demokratlara, %15'i de  Cumhuriyetçilere oy verecek.

Bu ürkütücü tabloyu aklımızda tutarak soruyoruz: Amerikan politikacıları ülkenin yoksullarına verdikleri sözü unutuyorlar mı?

***

Zengin sokaklarında çocuklarına yiyecek götüremeyen yoksulların uyuduğu, her iki kişiden birinin yoksulluk içinde yaşadığı ülkenin bu durumu kesinlikle yıkıcı. Tüm bunlar Amerikan nüfusunun ne Mitt Romney'in ne de Obama'nın ilgilenmediği kısımda yaşanıyor. Onlar Amerikan şirketlerini düşünüyorlar. Onlar bizi yolda yüzüstü bırakan, bizim dışımızdaki %1 ile ilgileniyorlar.

----

El-Cezire’den Çeviren: M. Suyuti Dindar

 

HABERE YORUM KAT