1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. ABD, Afganistan’a mektupla ültimatom mu veriyor?
ABD, Afganistan’a mektupla ültimatom mu veriyor?

ABD, Afganistan’a mektupla ültimatom mu veriyor?

Joe Biden’ın adamlarından Antony Blinken’in ilk icraatlarından biri ‘sömürge mektubu’ yazmak oldu.

11 Mart 2021 Perşembe 18:18A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’ye ültimatom yüklü bir mektup gönderdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'ye, ABD'nin ülkede sert değişiklikler yapmak isteyen "niyetlerini" özetleyen bir mektup yollaması ABD’nin gerçek yüzünü gösterdi.

Taliban’ın güçlenen imajı ve etkisi ABD’yi tedirgin etmeye devam ediyor. Amerika, 2001'den beri Afganistan'daki seçimlerin sonucunu bir şekilde etkiliyor. Bu son hareket(mektup) bariz bir şekilde patronluk tasladığını gösteriyor.

Amerika'nın bulunduğu yeri "güncellemesi" ve Afganistan Devlet Başkanı’nın bunları kabul etmesi gerektiği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, seçilmiş bir başkana şartlar dikte eden neo-kolonyalist bir yönetici olduğunu açıkça belli etti.

Tolo News'e sızdırılan ve pazar günü internette dolaşıma sokulan mektupta ültimatomun yanı sıra Afganistan’a bir geçiş hükümeti önerilmesi de tepki çekti.

Sekiz sayfalık “Afganistan Barış Anlaşması” taslağıyla beraber gönderilen mektupta Afganistan’daki hükümet adeta tanınmadı. ABD’nin bölgedeki misyonunun önemi vurgulanırken ABD’nin varlığının “yeni dönüşümlere” neden olacağı Afganistan yönetiminin de bunu “kabullenmesi” gerektiği ifade edildi.

Antony Blinken’in yazdığı mektubun son satırları bir devletin barış görüşmeleri esnasında takındığı tavır ve yanlış söylemin sonuçları itibari ile de oldukça önemli.

Blinken, "Sizin için bunu netleştireyim, ses tonum durumun aciliyetini gösteriyor.” diye yazdı.

Konuyla yakından ilgilenen gazeteciler, “Bu söylem şayet ABD hükümetinin genel fikrini yansıtıyorsa mektup ve teklifler de ret edilecektir.” diyor.

 

Her zaman ki ABD

Eşref Gani bu mektup ve ABD’nin geçici hükümet talebi için parlamentoda yaptığı konuşmada, "Hükümeti değiştirmenin tek yolu seçimlerden geçiyor." dedi.

Gani gülümseyerek söylediği, "Herkes fikirlerini bir kağıda yazabilir, bunu daha önce yaptılar. Şimdi de yapıyorlar ve gelecekte de yapmaya devam edecekler" sözlerinin ardından, "Ama anlaşma olmayacak." dedi.

 

Blinken’in mektubunun amacı

Blinken’in asıl önceliği ABD’nin ulusal çıkarları. Gözden geçirilmiş bir “90 günlük Şiddeti Azaltma” politikası önerisiyle de ABD Başkanı Joe Biden'a Afganistan'da bulunan yaklaşık 2.500 Amerikan askerini tutmaya devam etmek için zaman kazandırmak.  

Kaynak: TRT World

HABERE YORUM KAT