1. HABERLER

  2. HABER

  3. 28 Şubat Davasındaki Ciddiyetsizlik İhanettir
28 Şubat Davasındaki Ciddiyetsizlik İhanettir

28 Şubat Davasındaki Ciddiyetsizlik İhanettir

28 Şubat darbesinin görüldüğü duruşmalara mağdur ve yakınlarının ilgisizliği, mahkemenin özensiz tavrı, davanın sonucuna yönelik endişeleri artırıyor.

09 Kasım 2014 Pazar 06:23A+A-

28 Şubat postmodern darbesiyle ilgili 103 sanıklı Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın seyri, müştekiler ve 28 Şubat Platformu STK’ları endişelendiriyor. Daha önce sanık generallerin mahkemedeki rahat tutumları ve buna heyet tarafından standart dışı hoşgörü büyük eleştiri konusu olurken, şimdi de sanıklar hakkındaki yurt dışına çıkış yasağını da kaldıran ara kararla birlikte davanın daha da uzayacağı işaretleri mağdurlarda kaygı yaratıyor. STK temsilcileri, “Millete ihanet davasına sessiz kalınmamalı” dedi. 

Aklıma kötü şeyler geliyor

28 Şubat davası Avukatı Hüsnü Tuna:

“Endişeliyim.  Çünkü davanın seyri iyi gitmiyor. Sanki 28 Şubat’ı gerçekleştirenle yargılamayı yapanlar arasında bağ varmış gibi geliyor. Yargılamada 5. Ağır Ceza’daki yargılamaya kadar yargılamayı götüren hakimlerin paralel yapı irtibatı ortaya çıktı. Sulh Ceza’daki böcek operasyonunda tutuklananların tahliyesine karar verenler olduğu görüldü. Yargılamanın baş kısmının sulandırılması, tanılar lehine süreci onlar takip etti. Şimdi de savcı tam da tanıkların istediği doğrultuda suç nitelemesi ve tarifi yaparak onların beraata gitmesine ya da tüm mağdurların katılmasını engelleyici görüş beyan etti. Bu görüşler hukuki nitelikte değil. Bu çerçevede bu yargılama yüz yılın yargılamasıydı. Darbe girişimlerine dönüktü. Bunda hak edilen ceza verilmezse, ilgililer bunu bulmazsa, Türkiye’deki darbeci anlayışların üzerinde oluşan ‘Darbe yapmalayım’ korkusunu da dağıtır. İhanet davası doğru sonuçlanmazsa tarih açısından da ihanet olmuş olur. DYP’li eski bakan bile çıkıp ‘Darbe olmadı’ diyor. Büyük kuşku duyuyoruz.”

ÖNDER Onursal Başkanı İbrahim Solmaz:

“28 Şubat’ta milyonların hayatı karartıldı. O mahkemenin bu suçun cezasını vermesini bekliyoruz. Aksi halde bu milyonlara ihanetin cezasız kalması olur. Bu da yargı kararlarının sorgulanmaya açık olması anlamına gelir. Bizler o zaman öldürülmedik. Öyle olsaydı bir gün ölürdük ama çoğu kişinin hayatı karartıldı. 300 puan alınabilen sınavda 290 puanla bir yere yerleştirilememenin acısını çeken insanlar 28 Şubat’ı bilir. Ama pek çok acıdan geçen kişilerin bugün verilen 4+4+4, başörtüsü kullanımı ve memuriyete dönüş gibi haklardan yararlanması belki davaya ilgiyi azalttı. Böyle de olsa davanın mağdurlarca yakından takibi ve ilgisi gerekiyor.” 

28 Şubat Davası’nın hem müştekisi hem de müşteki vekili Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek:

“103 sanığın yangılandığı davayı Ankara’da takip ediyorum. Ama mağdurlar aynı tepkiyi vermiyor. Çoğu general olan sanıklar davaya geliyor. İtirazlarını sunuyor. Darbe yok diyor. Ama o dönemin mağdurlarından çok fazla mahkemeye gelen yok. İfade veren de yok. Zaten ara kararda mahkeme o kişiler için zorla dinleme de çıkartmadı. Mahkemede şöyle bir durum var. Biz Demirel’in dinlenememesi gibi o dönemi yaratan isimlerin ifadeye gelmemesine alıştık. Ama şu oluyor. Bir sanık yanımıza gelip, ‘Ben o dönemde vardım ama doğrudan etkili değildim. Hakkınızı helal edin’ diyor. Öyle onların kiminin itirafı kiminin helalliğiyle dava aralarındaki konuşmalarda yürüyor. Yoksa bu dava zaten daha savunmalarla da epeyce uzayacak. Ankara’daki ikinci soruşturmayla da belki 5’li çete ve medya yargılanacak. Belki asıl duruşma da o zaman olacak.”

28 Şubat Platformu Üyesi TGTV Yönetim Kurulu üyesi ve İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Yusuf Tülün:

”Davayı takip konusunda 28 Şubat mağdurları pek gevşekler. ‘Nasılsa birileri izliyor’ rahatlığı bunu yaratıyor. Böyle yapmamak lazım. Davaya sahip çıkmak gerekiyor. O dönemde haksızlıklar oldu. Bunun hukuk önünde hesabı sorulurken orada bulunmak gerekiyor. Millete ihanet konusunun hesabı sorulurken ona sahip çıkmak lazım. Kim ne haksızlık yaptıysa onun cezasını görmeli.”  

Arada kaynatılmak isteniyor

28 Şubat Platformu üyesi ÖZGÜRDER

Başkanı Rıdvan Kaya:

“Davanın seyri her türlü değişebilir. Sanıklara ceza yolu da açılabilir beraat de gelebilir ama iyi takip edilmemesi asıl sorun. Maalesef başından beri de ne mahkemede ne de mağdurlarınca ciddiyetel ele alınmadı. Halbuki çok fazla insan mağdur edilmişti. Fakat insanlarda bir rahatlık söz konusu. Bu davaya ilişkin herkesi göreve çağırıyoruz.”

ÖNDER Başkanı Hüseyin Korkut:

“Darbelerden hesap sorulmalı. Henüz mağduriyetin hesap sorulması olmadı. Onun bir aşaması oldu bu dava. Onu da takipte eksiklik var. Herkesi gelin sahip çıkın diyoruz. Hala geç kalınmadı ve bunu yapabiliriz.”

ÇIKIŞ YASAKLARI DA KALKTI

28 Şubat davasının 71’inci duruşması önceki gün Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener ve dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan’ın “mağdur” olarak, eski Başbakan Mesut Yılmaz, eski bakan İsmet Sezgin ve eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Özden’in de “tanık” olarak dinlenmesi için ilgililere davetiye gönderilmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca, sanıklar Çevik Bir, Erol Özkasnak ve Fevzi Türkeri’nin de arasında bulunduğu 25 kişi hakkındaki yurt dışı çıkış yasağını da kaldırd

STAR

Etiketler :

HABERE YORUM KAT