1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. 12 Eylül’ün faşist, 28 Şubat’ın kahraman generalleri! 
12 Eylül’ün faşist, 28 Şubat’ın kahraman generalleri! 

12 Eylül’ün faşist, 28 Şubat’ın kahraman generalleri! 

“27 Mayıs ve 28 Şubat’ı ‘ilerici darbe’ şeklinde niteleyip takdir edenlerin 12 Mart, 12 Eylül ve 15 Temmuz’a yönelik faşist-gerici, Amerikancı vs. sıfatlarla saldırmasının tek gerekçesi var: Darbeyi örgütleyen iradenin bir parçası olamamaları."

14 Eylül 2021 Salı 11:55A+A-

Kenan Alpay’ın yazısı:

Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun örneğinde görüleceği üzere Kemalist kadrolar 12 Eylül’ün Amerika kaynaklı emperyalist, gerici ve faşist bir darbe olduğunu ilan etmekte pek cesur ve ataklar.  Lakin aynı Kemalist kadrolar geçtiğimiz günlerde rütbeleri sökülen 28 Şubat generalleri içinse bu sefer ne kadar vatansever, ne denli ilerici ve müstesna kahramanlar olduklarına ilişkin övgüler düzmek üzere bir o kadar utanmazca ve riyakârca tutumlar sergiliyorlar. Çünkü “askeri darbe kimin önünü açıyor, kimin tepesine biniyor, siyaseti ve toplumu nasıl dizayn ediyor, hangi ideolojik ve sınıfsal önceliklere göre hareket ediyor?” gibi kritik soruların cevabına göre darbeye dost ya da düşman oluyorlar. İlkesel düzeyde darbe karşıtlığı da halkın iradesine saygı ve hukukun üstünlüğü de kitaplarında yazmıyor.

Tam da bu sebeple bileşeni oldukları askeri darbeleri en küçük bir utanma emaresi dahi göstermeden ilerici ve aydınlanmacı müdahale sayıyorlar. Ancak 12 Mart ve 12 Eylül örneğinde yaşandığı üzere beklentilerini karşılamayan askeri müdahalelere karşı güya demokrat ve özgürlükçü kesiliyorlar.

***

Yazının devamı >>>