1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. “Yeni Türkiye” Hedefine “Eski Türkiye”nin Tortularıyla Yol Almak…
“Yeni Türkiye” Hedefine “Eski Türkiye”nin Tortularıyla Yol Almak…

“Yeni Türkiye” Hedefine “Eski Türkiye”nin Tortularıyla Yol Almak…

Haşim Ay, “Yeni Türkiye” yolunda atılmış en güçlü adım olarak nitelendirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne “Eski Türkiye”nin resmi-ideolojik yemin dayatması üzerinden geçilmesinin içerdiği çelişkiye dikkat çekiyor.  

09 Temmuz 2018 Pazartesi 18:50A+A-

HAKSÖZ-HABER

Cumhuriyet tarihi boyunca “Eski Türkiye”nin sistemin restorasyonu amacıyla izlediği politikaları AK Parti iktidarı dönemindeki uygulama değişiklikleriyle karşılaştıran Haşim Ay, her iki restorasyon çabasının içerik ve maksatlar açısından farkını ortaya koymakta. Bu bağlamda AK Parti iktidarı döneminde gerçekleştirilen ve “Eski Türkiye”den ciddi kopuş içeren değişikliklerin olumluluğunun altını çizen Ay, bununla birlikte süre gelen çelişkilere de dikkat çekmeyi ihmal etmiyor.

Çelişkiler bağlamında milletvekilleri ve cumhurbaşkanının işbaşı yapması için hala bugün bile uygulanmasına devam edilen yemin seremonisini örnek gösteren Haşim Ay, “Yeni Türkiye”ye geçişin en büyük hamlelerinden birisi olarak nitelendirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne bile darbe ürünü bu metinle geçilmesinin arz ettiği çelişkiye dair şu tespit ve değerlendirmelerde bulunuyor:

“… Mevcut Cumhurbaşkanlığı yemin metninin kendisi darbe ürünü olup siyaset kurumu ve siyasetçiye yönelik ciddi bir dayatma, onun özgürlüğünü kısıtlayan açık bir hak gaspıdır. Siyasetin bizatihi kendisinin özgürlük sorunu yaşadığı bir ülke veya düzende ise vatandaşın nihai kertede kendini özgür ve güvende hissetmeyeceği açık. Dolayısıyla ilk defa 2016’da gündeme getirilen ancak bugünkü müttefik MHP’nin ayak sürçmesi sonucunda ve ek olarak AYM’nin işgüzarlığıyla değiştirilmesi engellenen bu resmi-ideolojik yemin dayatması saçmalığına AK Parti çeyrek asra yaklaşan iktidarında şimdiye kadar çoktan bir son vermiş olmalıydı. Maalesef dün ısrarla atılması gerekip de atılması ertelenen adımlar Yemin dayatması örneğinde olduğu gibi siyaset kurumunun başındaki iktidarı da geniş özgürlükler, adalet ve kalkınma hamleleriyle donanmış “Yeni Türkiye” özlemini de çelişkiye boğmaya devam edecektir.”

*

Haşim Ay’ın kaleme aldığı analiz yazısının tam metni >>>