1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. Yemen'de 'İnsani Felaket' Endişesi
Yemen'de 'İnsani Felaket' Endişesi

Yemen'de 'İnsani Felaket' Endişesi

Yemen'de yaklaşık iki yıldır devam eden çatışmalar nedeniyle artan yoksulluk ve açlığın yakın gelecekte "insani felakete" dönüşmesinden korkuluyor.

18 Ekim 2016 Salı 13:28A+A-

Yemen Araştırmalar ve Ekonomik Medya Merkezi Başkanı Mustafa Nasr, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkent Sana, Hudeyde, Hacce, Mareb, Taiz, Aden ve Hadramevt vilayetlerini kapsayan bir çalışma yaptıklarını belirterek, "Özellikle Hudeyde ve Hacce ciddi kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor." dedi.

Ülkede günden güne genişleyen açlık haritasının bir "insani felaket" endişesini gündeme getirdiğini vurgulayan Nasr, "Ülkedeki çatışmalar hayatı felç etti. Yemenlilerin gelir kaynaklarının durmasına neden oldu. Özellikle de geçimlerini günlük işlerle sağlamaya çalışan yoksul tabaka doğrudan etkilendi." diye konuştu.

Açlık sınırında yaşayanlar artıyor

Sosyal yardım kuruluşları tarafından bir milyon 500 bin kişiye yapılan yardımların, çatışmaların başladığı Mart 2015'ten sonra durduğuna dikkati çeken Nasr, iki aydır kamu çalışanlarının maaşlarını alamadığını ve böylece açlık sınırında yaşayanlara yenilerinin eklendiğini ifade etti.

Nasr, Arap ülkeleri ve uluslararası topluma, "Yemen için acil insani yardım çağrısı" yaparken, Yemen hükümetinden de memur maaşlarının ödenmesi için alternatif ekonomik çözümler bulmasını ve evlerini terk etmek zorunda kalanlara gereken yardımları yapmasını istedi.

Yoksulluk yüzde 85'i aştı

Dünya Bankası tarafından geçen haziran ayında yapılan açıklamada 26 milyon nüfusa sahip Yemen'de çatışmalar dolayısıyla yoksulluğun yüzde 85'i aştığı belirtilmişti.

Açıklamada ayrıca çatışma ortamından dolayı yabancı şirketlerin ülkeden ayrılması, güvenlik zafiyeti ve yakıt sıkıntısı gibi nedenlerle yerli birçok şirketin de çalışmalarına son vermesinden dolayı yaklaşık 3 milyon Yemenlinin işsiz kaldığı aktarılmıştı.

Döviz karşısında yerel para biriminin değer kaybetmesi ve döviz rezervinin tükenmesinin de ekonomide ciddi sıkıntılara yol açtığı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT