1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Vatandaşlıkta Kur İndirimi
Vatandaşlıkta Kur İndirimi

Vatandaşlıkta Kur İndirimi

Kurdaki dalgalanmanın devam ettiği süreçte ‘T.C. kimliği’ adımı... Yabancılara vatandaşlık sağlayan mali zorunluluklar düşürüldü. Daha önce 1 milyon dolarlık ev alması gereken kişi, 250 bin dolara kimliği cebine koyacak.

20 Eylül 2018 Perşembe 03:08A+A-

Yabancılığın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmesi için gerekli şartlar değişti. Yeni düzenlemede artık Türk vatandaşlı almak daha uygun hale geldi. Yeni yönetmelik Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.  Daha önce, vatandaşlık kazanabilmek için karşılanması gereken en az 2 milyon dolar tutarında sabit sermaye yatırımı şartı 500 bin dolar veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk lirası olarak değiştirildi.  En az 1 milyon dolar tutarında taşınmazın tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın alınması hükmü de yönetmelikle değiştirildi.  250 bin dolar veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk lirası tutarında taşınmazı satın alan yabancılar bu haktan yararlanabilecek.  Vatandaşlığa geçmek için oluşturulması gereken istihdam rakamı ise 100 kişiden 50 kişiye düşürüldü.

Vatandaşlığa geçme şartlarından biri olan Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara üç yıl tutma şartıyla yatırılması gereken mevduat tutarı en az 3 milyon dolardan 500 bin dolar veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk lirasına düşürüldü. 

En az 3 milyon dolar tutarında devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın alma şartı da 500 bin dolar veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk lirası olarak güncellendi.

En az 1 milyon 500 bin dolar tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payı alma ve üç yıl süre ile elinde tutma şartı da yönetmelikle değiştirildi.  En az 500 bin dolar veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk lirası tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartını yerine getirenler vatandaşlığa geçebilecek.

Öte yandan yapılacak vatandaşlık kazanma başvuruları ile ilgili süreci takip etmek amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulabilecek. Özel ofisler açılarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmek için başvuran yabancılarla birebir ilgilenilecek ve işlemler en kısa sürede yapılacak. Bu ofislerin ve sürecin takibi İçişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak komisyon tarafından takip edilecek.

Kaynak: Karar

HABERE YORUM KAT