1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Van'da “Kur’an Hayat İlişkisi” ve “İslami Uyanış” Konferansı
Van'da “Kur’an Hayat İlişkisi” ve “İslami Uyanış” Konferansı

Van'da “Kur’an Hayat İlişkisi” ve “İslami Uyanış” Konferansı

Van'da Hamza Türkmen'in konuşmacı olduğu “Kur’an Hayat İlişkisi” ve “İslami Uyanış ve Gençlik” başlıklı konferanslar gerçekleştirildi.

18 Mayıs 2015 Pazartesi 18:50A+A-

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın düzenlemiş olduğu “Kur’an Hayat İlişkisi ve Özgürlük Anlayışı” konulu konferans saat 17.00 da Merkez İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda gerçekleşti. Sunuculuğunu Hayati Beyde'nin yaptığı program Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Hamza Türkmen’in katılımıyla gerçekleşen programda Türkmen, söze konuyu önce fıtri anlamda ele alarak başladı. Her insanın az ya da çok yaşamın amacına yönelik sorular sorduğunu ve bu sorularla kimliğini oluşturmaya başladığına değindi. Kur’anın akletmeyi ve düşünmeyi sıklıkla vurguladığını ve bu fıtri sorulara tefekkür ederek birçok insanın cevap bulduğunu Hz.İbrahim örneğiyle açıkladı. Furkan 30.ayetin bu bağlamda bizlere durumumuzun içler acısı olduğunu gösterdiğini söyleyerek Kuranın hafızı olanların, Kuranı anlaşılır bir dille insanlara iletmesi gerektiğini vurguladı ve Kuranı anlama ve yaşamanın laftan öte bir iddia olduğuna değindi.  Yaşayan bütün İslam ekolleri için Kuranın tartışmasız olduğunu ve Resulullahın uygulamasının bütün Müslümanları bağladığına değinerek ihtilafa neden olan meselelerde Kur’an’ın hükmedici ve meseleyi çözücü olduğunu söyleyen Türkmen, Müslümanların Kuranın ilkelerinden uzaklaştığı için mağlup durumda olduğuna değindi. Batının ulus devlet anlayışıyla çizdiği sınırların ümmeti param parça yaptığını ve bu ulus- devlet anlayışının Müslümanlara dayatılmak istendiğini vurguladı.  Ardından Kur’anın hayatın tümünü kapsayan ikazlarda bulunduğunu ve Müslümana parçacı değil bütüncül bir dünya görüşü sunduğuna değinen Türkmen, tüm peygamberlerin görevinin ıslah olduğunu ve Müslümanlar olarak bizlerin de “ıslah ediciler” ve “yaşayan şehitler” olmamız gerektiğini İhvan-ı Müslimin'in  ve şehit Esma Biltaci'nin göstermiş olduğu şahitlik örnekleri üzerinden vurguladı. Ümmet olmadan bir devlet olunamayacağına söyleyen Türkmen, Kur’an’ın “elbiseni temiz tut” ayeti gereğince Müslümanın kendisini kısıtlayan her türlü ırkçı ve yalancı kimliklerden arınması gerektiğini vurgulayarak sözlerini bitirdi.

Hamza Türkmen'in katılımıyla Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen “İslami Uyanış ve Gençlik” konulu konferansta ise Müslüman gençlerin özelde toplumun ıslah edicileri ve “yaşayan şehitleri” olmaları gerektiği, “Sizden hayra çağıran, kötülükten men eden bir topluluk bulunsun” ayeti ışığında işlendi. Şahitlik ve şehitliğin Kurani kavramlar olarak gençlere hayatın tümüne yönelik bir bakış kazandırdığı Şehit Esma Biltaci örneğiyle vurgulandı. Okunulan Kuranın yaşadığımız sorunlarla/gündemimizle irtibatlandırılması gerektiğine ve “imanın ferdileşmesi”ne değinen Türkmen, sözlerini “Zulümden kurtulmak özgürlüktür. Özgürlükten anladığımız fıtrata dönüştür. Bunun dışındakiler köleliktir. Bizim kulluğa/ Allaha yönelmemizdir gerçek özgürlük!” diyerek bitirdi.

Meryem Beyza Sevim / Haksöz Haber

van-20150518-01.jpg

van-20150518-02.jpg

van-20150518-03.jpg

van-20150518-04.jpg

van-20150518-05.jpg

van-20150518-06.jpg

HABERE YORUM KAT