1. HABERLER

  2. HABER

  3. UNICEF Ortadoğu'daki Çocukları Niye Görmüyor
UNICEF Ortadoğudaki Çocukları Niye Görmüyor

UNICEF Ortadoğu'daki Çocukları Niye Görmüyor

AK Parti'li Cevdet Erdöl, TBMM Çocuk Haklarını İzleme Komitesi toplantısına katılan UNICEF yetkililerini, Ortadoğu'da öldürülen ve yetim bırakılan çocuklara ilgisiz kalmakla eleştirdi.

25 Kasım 2012 Pazar 05:16A+A-

AK Parti'li Cevdet Erdöl, TBMM Çocuk Haklarını İzleme Komitesi toplantısına katılan UNICEF yetkililerini, Ortadoğu'da öldürülen ve yetim bırakılan çocuklara ilgisiz kalmakla eleştirdi. UNICEF temsilcileri, Erdöl'e cevap vermekte zorlandı.

BM'nin dünya çocuklarını korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla kurduğu UNICEF yetkililerinin katıldığı Meclis'teki toplantıya Gazze ve Suriye'deki çocukların hakları damgasını vurdu.UNICEF Çocuk Koruma Bölümü Şefi Severine Jacomy Vite ile UNICEF STK Temsilcisi Anita Goh ve UNICEF Çocuk ve Gençlik Katılımı Sorumlusu Nilgün Çavuşoğlu, önceki gün TBMM Çocuk Haklarını İzleme Komitesi'ndeki toplantıya katıldı. AK Partili Türkan Dağoğlu'nun başkanlığını yaptığı komitenin toplantısında, Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, UNICEF temsilcilerine Ortadoğu'da yaşanan çocuk hakları ihlalleri ile ilgili nasıl bir çalışma yaptıklarını sordu.

DAHA ÖNCE DE SORDUM

Erdöl, "Özellikle Ortadoğu bölgesinde son birkaç yıldır çok ciddi çocuk hak ihlalleri olmakta. Ülkeler bazında ne kadar yetim çocuk var, ne kadar yaralı çocuk var ve ne kadar çocuk öldürüldüğüne dair bir bilginiz varsa bizimle paylaşırsanız mutlu olurum" dedi. Bu konuyu birkaç yıl önce de gündeme getirdiğini belirten Erdöl, "Ortadoğu'da öldürülen çocuklarla ilgili UNICEF'in hangi aktivitesi var, hangi gayreti var? Biz bunları öğrenmek istiyoruz" şeklinde konuştu. UNICEF'in Ortadoğu'daki çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmadıklarını dile getiren ve bu konuda kendilerine katkıda bulunabileceklerini belirten Erdöl, şunları söyledi:

BİLGİLERİ TEMİN EDECEĞİM

"Ama ne kadar masum çocuk, yavru öldürülüyor? Bunlar için UNICEF'in en azından kafasındaki fikir nedir? Ne yapmayı düşünüyor? Bunlarla ilgili bir girişim yapmayı düşünüyor mu? En azından bu çocuk ölümlerinden mutsuz olduğuna dair bir ifadesine ben rastlayamadım yakın zamanda. Bunları bizim için temin ederseniz mutlu olurum." Cevdet Erdöl'ün sorusu üzerine UNICEF STK Temsilcisi Anita Goh, şu cevabı verdi: "Talep ettiğiniz bu bilgileri UNICEF Ortadoğu temsilcisinden isteyebilirim. Kaç yaralı çocuk var, kaç çocuk öldürüldü öğrenebilirim sizin için. Aynı zamanda silahlı çatışmalarda bulunan çocuklarla ilgili özel bir temsilcimiz var burada. Ondan da sizin talep ettiğiniz bu bilgileri alabilirim."

Hatırlasın diye patik verdim

UNICEF'in Türkiye'de yaptığı çalışmalarda çocuk haklarına öncülük etmeye gayret ettiklerini ve bu konuda çok da mesafe kaydettiklerini dile getiren Cevdet Erdöl, UNICEF temsilcilerini Ortadoğu'daki çocukların da çocuk olduğunu ve onların da haklarının olduğunu vurguladı. Erdöl, "Ortadoğu'daki çocuk ölümlerine dikkat çekmek amacıyla; Sayın Ban Ki-moon Türkiye'yi ziyaret ettiğinde, UNICEF temsilcisini görüşmeye davet edip ona çocuk patiği verdim. O çocuk patiğine bakarak, Ortadoğu'daki çocukları belki hatırlarlar diye vurgulamak istedim. Ama o günden bu güne maalesef elimize gelen bir bilgi olmadı. Yani Ortadoğu'daki çocukların da çocuk olduğunu ve onların da hakları olduğunu ben bir kez daha hatırlatıyorum" dedi.

İlhan Toprak / Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT