1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Trump’ın Danışmanı Türkiye ve İslam Düşmanlığını Gizleyemedi
Trump’ın Danışmanı Türkiye ve İslam Düşmanlığını Gizleyemedi

Trump’ın Danışmanı Türkiye ve İslam Düşmanlığını Gizleyemedi

Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı General McMaster, yaptığı yorumlarla Türkiye ve İslami hareketlere olan düşmanlığını açığa vurdu: “Katar ve Türkiye, Suudi Arabastin’ın yerini aldı, aşırıcı örgütleri finanse ediyorlar.”

14 Aralık 2017 Perşembe 11:25A+A-

ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi günü ülkesinin yeni Ulusal Güvenlik Stratejisini açıklamaya hazırlanırken, Ulusal Güvenlik Danışmanı General Herbert R. McMaster’dan Türkiye için skandal ifadeler geldi. ABD’nin başkenti Washington’da “Policy Exchange” düşünce kuruluşunun toplantısında konuşan General McMaster radikal İslam’ın hayır kurumları, medreseler ve diğer sosyal organizasyonlar aracılığıyla yükseldiğini öne sürdü.  McMaster “Katar ve Türkiye’nin yeni rollerinin aşırı ideolojilerin fonlayıcılığını ve sponsorluğunu yapmak” olduğunu iddia etti.

ABD Başkanı Trump’ın Pazartesi günü yeni bir ulusal güvenlik stratejisi açıklayacağını belirten McMaster yeni stratejinin ABD için hayati önem taşıyan 4 madde üzerine kurulacağını söyledi. General, bu maddeleri şöyle sıraladı: 1- ABD vatanını ve Amerikan halkını korumak. 2- Amerikan refahını genişletmek. 3- Barışı güç kullanarak korumak. 4- Amerikan nüfuzunu artırmak.

McMaster, ABD’nin stratejik çıkarlarına yönelik küresel düzeyde üç tehdit sıraladı.

İlk olarak “Revizyonist güçler” olarak niteldiği Çin ve Rusya’yı bir tehdit olarak gören General, bu güçlerin ABD’nin dostlarına karşı mütecaviz olduğunu ve uluslararası düzenin altına mayın döşediğini öne sürdü. İkinci olarak İran ve Kuzey Kore gibi baskıcı rejimleri bir tehdid unsuru oılarak gösterdi ve bunların teröre destek veren kitle imha silahları arayışındaki ülkeler olduğunu öne sürdü. Üçüncü tehdit olarak cihat yanlısı radikal örgütleri gösteren General, bunlarla etkili bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini öne sürdü. McMaster “Radikal islamcı ideoloji uygar insan için çok açık bir şekilde büyük bir tehdittir. Bu tehdit şimdiye kadar küçümseniyordu. Radikal islamın hayır kurumları, medreseler ve diğer sosyal organizasyonlar aracılığı ile nasıl yükselebileceği ihtimaline yeterince dikkat etmedik” ifadelerini kullandı. McMaster, on yıllar önce Suudi Arabistan’ın bu tip örgütlere destek verişini hatırlatarak, bugün bunun Katar ve Türkiye tarafından yapıldığını öne sürdü. Türkiye’nin gittikçe ‘batı değerlerinden uzaklaştığını da iddia eden McMaster, ABD’nin ‘terör örgütü’ olarak kabul ettiği ancak Senato’da henüz karara bağlamadığı Müslüman Kardeşler ile Türkiye arasındaki bağlara da dikkat çekti.

ABD ÖNCE YPG’YE DESTEĞİ KESSİN

Dışişleri Bakanlığı, ABD’li danışman Mcmaster’ın iddialarının kabul edilemez olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Mcmaster’ın iddialarının ‘hayret verici, temelsiz  olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Dost ve müttefik olarak görmeye devam ettiğimiz ABD’nin ülkemize aynı yaklaşımı sergilemesini ve her ne sıfat altında olursa olsun YPG gibi terör örgütlerine desteği bırakarak, geleneksel müttefiklik ilişkilerimiz ve uluslararası meşruiyete uygun şekilde ülkemizin kararlılıkla sürdürdüğü terörizm ve radikalizmle mücadelesine daha somut ve etkin destek vermesini beklemekteyiz.”

HABERE YORUM KAT