1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Toplum Koalisyon mu Satın Alır, Kaos mu?
Toplum Koalisyon mu Satın Alır, Kaos mu?

Toplum Koalisyon mu Satın Alır, Kaos mu?

“HDP ve HDP’liler var olduğu sürece (Erdoğan) seni başkan yaptırmayacağız”. Bütün dostları ve düşmanları tarafından HDP’yi bu seçim sürecinde anlamlı kılan önemli, acil ve hayati misyon buydu adeta.

20 Nisan 2015 Pazartesi 06:40A+A-

Kenan Alpay / Haksöz Haber

Satın almak’ ifadesi borsa gibi iktisadi zeminlerin yanı sıra son dönemlerde siyasal-sosyal talepler için de kullanılır oldu. Yaklaşan seçim süreci, toplumun nasıl bir siyaset tarzı, idari yapı satın alma iradesi ortaya koyacağına dair önemli bir gösterge olacak. Malum seçim süreçleri gerçekler kadar algı mühendisliklerinin, seçmenler kadar uluslararası merkezlere gönderilen sinyallerin belirleyici olduğu kapsamlı bir projeksiyonu ihtiva ediyor.

8 Haziran’da Türkiye’nin siyasal tercihleri nasıl bir dağılım göstereceği meselesine siyasi aktörlerin bugünlerden verdiği cevaplara bakarak iddiaların, tekliflerin, ümitlerin, korkuların üç aşağı-beş yukarı fizibilitesini çıkarmış oluruz. Hangi parti ne kadar toplumsal destek umuyor? Peki, beklediği ve hayal ettiği toplumsal desteğe ilişkin derin kaygıları olan siyasi aktörlerin ülkeye önerdiği çıkış yolu ve modeli nedir?

30 Mart yerel seçimleri ve 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından gelen 7 Haziran seçim süreci birçok açıdan önem taşıyor elbette. Çünkü Tek Parti yönetiminin sona ermesinden sonra Türkiye kritik olmayan bir seçim süreci hiç yaşamadı. Bu dönemin siyasi aktörlerini ihtilaf ve ittifaklara sürükleyen en başat faktörü tabii ki yeni anayasa süreci ve buna bağlı olarak hayata geçirilmesi tasarlanan başkanlık sistemi olacak.

Yazının Devamı >>>