1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Suriyeli Muhacir Düşmanlığı Size Kaç Oy Kazandırır?
Suriyeli Muhacir Düşmanlığı Size Kaç Oy Kazandırır?

Suriyeli Muhacir Düşmanlığı Size Kaç Oy Kazandırır?

Ortadoğu’ya nasıl barış getirecekleri sorusunu sormaktan bile korkuyoruz. Çünkü cevabını biliyoruz. Barış dedikleri Katil Esed rejimi ile birlik olup Suriye halkını şebbihalara, Şii milislere teslim edip, kırdırmak.

06 Mayıs 2015 Çarşamba 19:32A+A-

Güney Uzun / Haksöz Haber

Acaba bir gün altında Kemal Kılıçdaroğlu imzasıyla şöyle bir söz okumak çok şaşırtıcı olur muydu? “Gün gelecek göndermediğim her Suriyeli için bana küfredeceksiniz!”

Avrupa’da yabancı düşmanlığı denildiğinde Hitler’in “gün gelecek öldürmediğim her Yahudi için bana küfredeceksiniz” sözü akla gelir ve Yahudi düşmanlığının evirilerek yabancı düşmanlığı şeklini aldığı tezi ortaya atılır. Kısmen doğru olsa da yabancı düşmanlığını Hitler ve 1930-40’ların Avrupa’sı ile sınırlamak doğru olmaz. Özellikle sanayi devrimi öncesinden başlayarak sömürgeciliğin beraberinde yabancı düşmanlığını getirdiğini dolayısıyla Batı medeniyetinin genlerinde Afrikalı, Amerikalı, Uzak Doğulu halklara karşı her daim üstten bir kibirli bakışın olduğunun altını çizmek gerekir. Avrupa’da hızla büyüyen yabancı düşmanlığını sırf ırksal temelde almak Hitlerin “âri ırk” ütopyasına takılı kalmak olur. Günümüzde yabancı düşmanlığının nedenleri arasında ırk-etnik farklılıklar olduğu kadar gelecek kaygısı, mülteciler, ekonomik sorunlar, sosyal güvenlik sorunu, işsizlik ve son olarak İslam düşmanlığı gibi oldukça geniş bir yelpazenin olduğunu görürüz.

Yukarıdaki giriş aslında Türkiye’de ki Suriyelilere yönelik düşmanlığın Türkiye ayağını anlama noktasında bize ip ucu verir. Şöyle ki, Cumhuriyeti kuran kadroların Araplara bakış açısı temelde Batılıların sömürgelerine bakış açısın oldukça benzer. Yüzünü Batıya çevirmiş Kemalizm için “ulus kimlik” oluşturma adına Arapların hainliği, İngilizlerle işbirlikleri vs tezleri birer argüman olarak kullanmak, Kürt ve dindar halkları baskı altına almanın yanında elverişli bir araçtı. Yeni Cumhuriyetin, “Yurtta Sulh Dünyada Sulh” şeklinde ortaya konulan politikası Batı ve Sovyet Emperyalizmine “Osmanlı hinterlandında uslu duracağına dair söz” olarak algılandığında Ortadoğu ve İslam coğrafyasında Kemalist rejimin Batılıların çıkarları ile paralelleştiğini söyleyebiliriz. Bu durum AK Parti ile değişim gösterirken Kemalist-ulusalcı-Türkçü zihinler eski kodlarla dünyayı okuma devam ediyor. Çözüm süreci ile Kürt Sorunu yada Kürt düşmanlığı üzerinden milliyetçilik yapamayan Kemalist-Ulusalcı-Türkçü kesimler için Suriyelilerin varlığı yeniden milliyetçiliği oya dönüştürmek açısından fırsat olarak değerlendirilmekte.

Yazının Devamı >>>