1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. 'Sessizlik' Bitti; Rejim İdlib’i Bombalıyor!
'Sessizlik' Bitti; Rejim İdlib’i Bombalıyor!

'Sessizlik' Bitti; Rejim İdlib’i Bombalıyor!

Suriye'de 2 yılık süren sessizlikten sonra muhaliflerin eline geçen İdlib kenti, rejimin en büyük hedefi haline geldi. Al Jazeera Türk rejim saldırılarının sürdüğü kente girdi.

02 Nisan 2015 Perşembe 12:27A+A-

Yılmaz Bilgen’in haberi:

Suriye'nin Haseke ve Tartus illeri ile birlikte iç savaşın en düşük yoğunlukta hissedildiği kentlerden olan İdlib, son 10 günde yaşanan çatışma ve hava bombardımanlarından dolayı 4 yıllık sakinlik döneminin bittiği ve savaşın tüm boyutlarıyla hüküm sürdüğü kentler arasındaki yerini aldı. 

Kentte hemen her evde 4 gün süren şiddetli çatışmalardan izler görmek mümkün. 28 Mart'ta İdlib şehir merkezinden çekilen rejim güçlerinin karadan ve havadan bombardımanları aralıksız devam ediyor.

Şehir merkezine yakın olan ve muhalifler tarafından kontrol edilen köy, kasaba ve ilçeler de bombalanıyor.

Rejim hava unsurları daha çok valilik, belediye, adliye ve diğer kamu kuruluşlarının bulunduğu şehir merkezi ile birlikte İdlib'in güney mahallelerini hedef almakta.

Sivil hareketliliğin en düşük seviyede seyrettiği kentte ekmek fırınları dışında açık işyeri bulmak güç.

'Tüm siviller tahliye edilmeli'

Muhalifler, 28 Marttan bu yana günlük ortalama 65-70 bomba atıldığını iddia ettikleri İdlib şehir merkezinden tüm sivillerin tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Son 5 gün içerisinde kent merkezine 67 varil bombası atıldığını belirten muhalifler bunlardan yedisinin içerisinde klor gazı kapsüllerinin bulunduğunu ve birçok sivilin bu gazlardan etkilendiğini ifade ediyorlar.

Hastaneler kullanılamaz durumda

İdlib'in en  büyük sağlık merkezi olan Vatan Hastanesi ve Hilal Ahmer Hastanesi birçok kez bombalandığı için tamamen kullanılamaz durumda. Şehir merkezinde oluşturulan küçük sağlık birimlerinde ilk müdahale yapıldıktan hemen sonra tüm yaralılar çevre ilçelerde bulunan hastanelere sevk ediliyor.

Kimyasal saldırılara müdahele amaçlı oluşturulan özel sağlık timleri düşen her bombadan sonra olay yerine ilk giden ekipler arasında.

İdlib operasyonu için 7 farklı grup tarafından oluşturulan ‘Fetih Ordusu' 4 gün süren çatışmalar da 76 savaşçısını kaybetti. 5 günlük rejim bombardımanlarından dolayı 134 sivil de hayatını kaybetti.  

Halen kenti terk etmeyen şebbihaların bulunduğu ve bazı infazlar yaptığı iddia ediliyor. Çekim iznine ise çok yönlü bir tetkik ve kontrol sonrası izin verilmekte.

Muhalifler, ellerinde 140 civarında esir asker ve şebbiha bulunduğunu belirtiyor.

Şehir merkezinde yaptığımız 1.5 saatlik çekim esnasında 50 ila 20 metre arasında değişen mesafelerde 3 ayrı hava saldırısına şahitlik ettik.

(Al Jazeera Türk)

idlib_harita.jpg

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum