1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Urfa'da ikinci HIV'li kan skandalı
Urfada ikinci HIVli kan skandalı

Urfa'da ikinci HIV'li kan skandalı

Şanlıurfa'da 1 yaşındaki bir çocuğa, Devlet Hastanesi Kan Bankası'nda alınan kanla bağışıklık sistemini yok eden HIV virüsü bulaştığı ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı devrede..

30 Mayıs 2008 Cuma 14:37A+A-

1996 yılında sezaryenle doğum yaparken Kızılay Kan Merkezi'nden alınan kanla HİV virüsü bulaştıktan sonra AIDS'e yakalandıktan bir süre sonra hayatını kaybeden Siverekli Müzeyyen Işıkgöz'ün ardından, 12 yıl sonra bu kez de 1 yaşındaki bir çocuğa devlet eliyle HIV virüsü bulaştırıldı. Tıp otoritelerinin şu ana kadar tedavisini bulamadığı HIV virüsü bu kez de 1 yaşındaki bir çocuğun dünyasını kararttı. Yaklaşık 1 ay önce meydana gelen olay şöyle gelişti; Şanlıurfalı 6 çocuklu Ç. ailesinin en küçük çocuğu 1 yaşındaki Y.Ç'nin üzerine çaydanlıkta bulunan sıcak su dökülünce vücudunun bir bölümü yandı. Baba M. Ç.'nin tedavi için Şanlıurfa'ya götürdüğü Y.Ç., 500 Yataklı Devlet Hastanesi Yanık Ünitesine yatırıldı ve tedavisi sırasında Y.Ç.'ye kan gerekti. Küçük çocuğun yakınları gerekli kanı temin etmek için 500 Yataklı Devlet Hastanesi'nin Kan Merkezi'ne baş vurdu. Burada daha önceden bir yakını için kan veren S.K.'den alınan kanın yapılan tetkikinde HİV pozitif olan sonucuna bakmayan görevli memur, deftere negatif olarak işlediği kanı Y. Ç'nin yakınlarına verdi. Kan Bankası'ndan alınan kan, yanık ünitesinde küçük çocuğa verildi. Bir türlü iyileşmeyen Y. Ç. daha sonra tedavisi için Adana'ya götürüldü. Adana'da yapılan kan tetkikinde HİV virisünden şüphelenen doktorlar, 1 yaşındaki Y.Ç'nin kan örneğinin Ankara Hıfzısıhha Kurumuna gönderilmesi gerektiğini aileye belirtti. Daha sonra 500 Yataklı Devlet Hastanesi'ne geri gelen aile, burada görevlilere durumu anlattı. Konu Hastane tarafından Sağlık Müdürlüğü'ne intikal ettirildi. Sağlık Müdürü bunun üzerine yaptığı araştırmada olayın gerçek olduğunu öğrenince durumu Sağlık Bakanlığı'na bildirdi. Sağlık Bakanlığı ise yapılan tetkikler sonucunda küçük çocuğun HİV virüsü taşıdığını tespit etti.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AİLEYİ UÇAKLA ANKARA'YA GÖNDERDİ

Olayın ortaya çıkmasının ardından Sağlık Bakanlığı küçük çocuk için geliştirilmiş bir hastanede tedavisinin yapılması için yer ayarladı. Y.Ç. ve ailesi Sağlık Müdürlüğü tarafından havayolu ile Ankara'ya gönderildi. Sağlık Bakanlığı ihmal bulunan olayı aydınlığı kavuşturmak için müfettiş görevlendirdi. Bakanlığın görevlendirdiği müfettişin Şanlıurfa'ya gelerek olayı soruşturmaya başladığı öğrenildi. Soruşturma sonunda olayda ihmali olan görevliler hakkında soruşturma sonunda gerekli cezanın verileceği öğrenildi.

Ç. AİLESİNİN KÖYÜNDE SESSİZLİK HAKİM

6 Çocuklu Ç. ailesinin en küçük çocuğu olan 1 yaşındaki Y.Ç'ye Şanlıurfa Devlet Hastanesi'nde verilen kandan HIV virüsü bulaştığından ailenin yaşadığı köydeki yakınları olayı duyduklarını ancak herhangi bir açıklama yapmak istemediklerini söylediler. Baba M.Ç.'nin amcası Halit Ç. yeğeni ile telefonla görüşerek bilgi aldı. Sürekli olarak yeğeni ile Türkçe yerine Arapça konuşan Halit Ç., kanın virüslü olduğunu ancak hastalığının ne olduğunu bilmediğini söyledi.Yoksul olan ve tarım işçiliği yaparak ailesinin geçimini sağlayan M.Ç.'nin ağabeyi Haçim Ç. ise kardeşi M.Ç. ile uzun süredir konuşmadığı için şu an nerede olduğunu bilmediğini belirtti. Haçim Ç., "Yeğenimin üzerine çaydanlıktan sıcak su dökülmüştü. Bunun üzerine Şanlıurfa'ya götürüldü. Daha sonra da Adana'ya götürüldüğünü öğrendim. Bunun dışında bildiğim hiçbir şey yok" şeklinde konuştu

12 YIL ÖNCE DE MÜZEYEN IŞIKGÖZ VE BİR ÇOCUĞU AIDS'E YAKALANMIŞTI

Öte yandan, 1996 yılında Şanlıurfa Doğum Hastanesi'nde sezeryanla yaptığı doğum sırasında Kızılay kan İstasyonundan alınan bir ünite kanla AIDS hastalığının pençesine düşen Müzeyen Işıkgöz, 2 yıl sonra bebeği Rukiye Işıkgöz'ü kaybetmişti. Çocuğunun ölümünden sonra her gün ölüm korkusu yaşayan Müzeyen Işıkgöz, düzenli tedavisi yapılmadığı için bu yıl hayatını kaybetmişti.

BAKANLIK BAŞMÜFETTİŞ GÖREVLENDİRDİ

Sağlık Bakanlığı, bugün bazı basın yayın organlarında yer alan, ''Bir yaşındaki bebeğe HIV virüslü kan verdiler'' konulu haberle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, haberlere konu edilen 2007 doğumlu çocuğun 26 Mart 2008 tarihinde ikinci derece yanık nedeniyle Şanlıurfa Devlet Hastanesi Yanık Tedavi Ünitesinde tedavi altına alındığı, tedavisi devam ederken kan ihtiyacı doğan bebeğe Şanlıurfa Devlet Hastanesi Kan Merkezinden kan verildiği belirtildi.

16 Nisan 2008 tarihinde taburcu edilerek gönderildiği plastik cerrahi polikliniğinde yapılan hazırlıklar sırasında istenen ELISA tetkikinde HIV( ) tespit edilince, hastanın ileri tedavi amacıyla Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesine, buradan da Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesine sevk edildiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

''İl Sağlık Müdürlüğümüzce bu durum 21 Mayıs 2008 günü tespit edilerek gerekli inceleme için bir Sağlık Müdür Yardımcısı görevlendirilmiştir. Konu Bakanlığımıza intikal eder etmez Sayın Bakanımızın talimatları ile 23 Mayıs 2008 günü Bakanlığımızca bir Başmüfettiş görevlendirilerek, Şanlıurfa'da konu en üst düzeyde soruşturulmaya başlanmıştır.''

Bakanlık tarafından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde konu ile ilgili gerekli girişimlerde bulunulduğu ve hasta için acil randevu alındığı bildirilen açıklamada, ''Hasta ve ailesi il müdürlüğümüzden görevlilerin nezareti ile Ankara'ya intikal ettirilmiş ve ilgili merkezde tedavilerine başlanılmıştır. Hastanın ve ailesinin her türlü ihtiyacı karşılanmakta ve tedavi süreci titizlikle takip edilmektedir'' ifadesine yer verildi.

Bebeğe HIV ( ) kan verilmesi ile ilgili ihmali görülen bütün görevli ve ilgililer hakkında gereken her türlü idari ve adli işlemlerin yapılacağı belirtilerek, ''Konu, bebeğimizin ve ailesinin geleceğini de ilgilendiren oldukça hassas bir konudur. Değerli medyamızın hasta haklarına, insan haklarına ve hukuka riayet konusunda gereken özeni göstereceğine inanıyoruz'' denildi.

Haber 7