1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Mursi’den İran’a Suriye Dersi (VİDEO)
Mursi’den İran’a Suriye Dersi (VİDEO)

Mursi’den İran’a Suriye Dersi (VİDEO)

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, Tahran’daki Bağlantısızlar Hareketi Zirvesinde Suriye’deki katliama dikkat çekti.

30 Ağustos 2012 Perşembe 10:55A+A-

HAKSÖZ-HABER

Bağlantısızlar Hareketi'nin 16. Zirve Toplantısı, İran'ın Başkenti Tahran'da Yapılıyor. 26 Ağustos'ta başlayan zirvenin devlet başkanları oturumu bugün yapılıyor. Bağlantısızlar Hareketi zirvesinde konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, Suriye'yle ilgili oldukça sert açıklamalarda bulundu.

Mısır’ın yeni lideri Muhammed Mursi başkanlığını bu yıl İran’ın devraldığı Bağlantısızlar Hareketi Zirvesindeki konuşmasına Allah'a hamd edip Peygamberimize salavat getirdikten sonra Dört Halife'ye rahmet okuyarak başladı.

Mursi, iki defa “Suriye'de dökülen kanların vebali hepimizin boynundadır. Yeni özgür bir Suriye istiyoruz.” dedi.

Mursi, Suriye Devlet Başkanı Esed'i eleştirerek halkının haklı taleplerini görmezden geldiğini ifade etti. Mursi, haklı taleplere silahla karşılık veren bir yönetimin ayakta kalamayacağını söyledi.

Bağlantısızlar Hareketi'nin Suriye halk devrimini desteklemesi gerektiğini kaydeden Mursi, Esed rejiminin meşruiyetini çoktan kaybettiğini, böyle bir rejime karşı Suriye halkını desteklemenin ahlaki bir görev olduğunu söyledi.

SURİYE HEYETİ SALONU TERK ETTİ

Mursi, Suriye hakkında konuşmaya başlayınca ve Esed yönetimini sert sözlerle eleştirince Suriye Delegasyonu salonu terk etti.

***

Mursi'nin konuşmasından satır başları:

SURİYE DEVRİMİNE DESTEK VERMEK BOYNUMUZUN BORCU

Suriye'de dökülen kanların vebali boynumuzdadır. Yeni özgür bir Suriye istiyoruz... Suriye devrimine destek vermek hepimizin boynunun borcudur.

Esed rejimi meşruiyetini çoktan kaybetti. Böyle bir rejime karşı Suriye halkını desteklemek ahlaki bir görevdir. Herkes Suriye halkının yanında yer almalı. 

Filistin ve Suriye halkları özgürlüğü ve onuru için mücadele veriyor. Suriye devrimi zalim bir rejime karşı.

Haklı taleplere silahla karşılık veren bir yönetim asla ayakta kalamaz.

Yıllardır zulüm gören Filistin halkına adalet sağlamalıyız. BM Filistin devletini tanımalı. Filistinli gruplar aralarında barışı sağlamalı. Uluslararası adalet için Güvenlik Konseyi'nde her yönüyle reform yapılmalı...

***

Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi için İran'a giden Mursi’nin bu ziyareti ile Mısır'ın İsrail'le barış anlaşması imzaladığı 1979'dan beri ilk defa Mısırlı bir lider Tahran'da misafir oluyor. Suriye’de yaşanan katliamda Esed rejimine verdiği destekten ötürü Mursi’nin zirveye katılımı merakla bekleniyordu. Zirveye katılımın bir prosedür olarak değerlendirildiği ifade edilmişti. Nitekim Mursi, bu konuşmasıyla zirveye katılımı “hayal kırıklığı” olarak niteleyenlerin yüreğine su serpmiş oldu.

İşte Mursi'nin konuşması:

***

İran Televizyonu Mursi'nin Konuşmasını Böyle Çarptırdı... TIKLAYINIZ...


Anadolu Ajansının Geçtiği Haber:

Mursi: “Zalim Suriye rejiminin karşısında Suriye halkının yanında olmak insanlığımızın ve imanımızın gereğidir.”

1979'da gerçekleşen İran İslam Devrimi'nden bu yana İran'ı ziyaret eden ilk Mısır Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, Tahran'da gerçekleştirilen Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'nde bir konuşma yaptı.

Mursi, konuşmasında, Suriye ve Filistin halklarının özgürlük ve onurları için mücadele ettiğini belirtti. Filistin'in müstakil bir devlete sahip olma hakkına sahip olduğuna dikkati çeken Mısır Cumhurbaşkanı, İsrail cezaevlerindeki Filistinli tutukluların insan haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi. Mursi, Filistinli grupların aralarındaki ihtilafları çözmelerini temenni ettiğini sözlerine ekledi.

Muhammed Mursi, "Devrimden sonraki yeni Mısır adil bir düzeni tesis edecek, fakirlik ve sosyal adalet sorununu aşarak güçlü bir ülkeye dönüşecektir" ifadelerini kullandı.

Mursi konuşmasında ayrıca dünyada barışın hakim olabilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yapısal bir reform yapılması gerektiğini vurguladı. 

SURİYE HALKININ YANINDA OLMAK İMANIMIZIN GEREĞİ

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, Suriye'deki olaylar hakkında ise şöyle konuştu: 

''Zalim Suriye rejiminin karşısında Suriye halkının yanında olmak insanlığımızın ve imanımızın gereğidir, Suriye demokratik bir sisteme geçmelidir, ülke iç savaş ve bölünme tehlikesiyle karşı karşıyadır, bunu önlemek için Suriye muhalefetinin birlik olması gerekir. Suriye'de kanın akması tüm dünyanın sorumluluğudur. Akan kan karşısında sessiz kalmak Suriye halkına dost olanlara yakışmaz. Somut adımlar atılmadıkça akan kanın durmayacağını idrak etmeliyiz."

 ''İran'ın Barışçıl Nükleer Enerji Hakkını Savunuyoruz''

Mursi İran'ın nükleer enerji çalışmaları hakkında da şöyle konuştu: ''Mısır, İran'ın nükleer enerji üretme hakkını destekliyor. Barışçıl nükleer enerji bölgedeki tüm devletlerin hakkıdır. Bu konuda İsrail dışında bölgedeki tüm ülkeler ittifak halindedir. Zirveye katılan tüm devletler ortak düşmanlarına karşı birlik olmalıdır.''

Konuşma sonrasında, Mısır, Bağlantısızlar Hareketi başkanlığını İran'a devretti. Öte yandan Suriye heyetinin Muhammed Mursi'nin konuşmasının başlamasıyla salonu terk etmesi dikkati çekti. 

Muhabir: Orhan Güvel - Bülent Şahin Erdeğer (AA)

HABERE YORUM KAT

39 Yorum