1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır Tahrir'de Generallerin Gidişini Kutluyor
Mısır Tahrirde Generallerin Gidişini Kutluyor

Mısır Tahrir'de Generallerin Gidişini Kutluyor

Mursi'nin kuvvet komutanlarını emekliye sevk etmesi ile birlikte Tahrir Meydanı'nda toplananlar sevinç gösterilerinde bulundu.

13 Ağustos 2012 Pazartesi 12:32A+A-

HAKSÖZ-HABER

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Savunma Bakanı Mareşal Hüseyin Tantavi ve Genel Kurmay Başkanı General Sami Annan başta olmak üzere kuvvet komutanlarını emekliye sevk etmesi ile birlikte Tahrir Meydanı'nda toplananlar sevinç gösterilerinde bulundu. 

Müslüman Kardeşler, Cumhurbaşkanlığından yapılan emeklilik açıklamasının ardından halkı Mursi'nin kararlarını desteklemeye davet etmişti.

Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı, Cumhurbaşkanlığı Ofisi olarak kullanılan El İttihadiye ve Abdin saraylarının çevresinde toplanan yüzlerce kişi sevinç gösterisi yaptı.

Gösteri yapan Mısırlılar, 1991 yılından beri Savunma Bakanı olan Tantavi, Genel Kurmay Başkanı Sami Annan ve diğer kuvvet komutanlarının emekliye sevk edilişinin Mısır sivil tarihinin başlangıcı olduğunu ifade ettiler.

Mısır'da muhalif Vasat Partisi, Mursi'nin aldığı karara destek verdiklerini açıklarken, Mısır'ın önde gelen siyasi isimlerinden Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed El Baradey, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, alınan kararın ordunun siyaset üzerindeki rolünü sona erdirmede önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Mısır'ın ikinci büyük kenti İskenderiye ile Suveyş ve İsmailiye kentlerinde de Mursi'nin generalleri emekliye sevk etmesini destekleyen Mısırlıların gösteri yaptığı bildirildi.

TEPKİLER OLUMLU

Dünya Bülteni’nde yer alan Abdullah Aydoğan Kalabalık ,mzalı haberde Mursi'nin kararına yönelik tepkiler şu şekilde özetlendi:

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin yaklaşık yirmi yıldan beri aynı görevde bulunan Savunma Bakanı Hüseyin Tantavi'yi ve Genel Kurmay Başkanı Sami Anan'ı emekliliğe sevk etmesi, ülkede Mübarek yandaşları dışındaki bütün çevreler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Müslüman Kardeşler’in siyasi oluşumu Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Isam Iryan, Cumhurbaşkanı'ndan başka ülkede halk tarafından seçilmiş yönetici olmadığını hatırlatarak, askerin Cumhurbaşkanına ve hükümete bağlı olduğunu, istediği gibi tayin edip görevden alabileceğini söyledi.

Müslüman Kardeşler Cemaati yöneticilerinden Mahmud Gazlan, askerin kışlasına dönmesinin gerektiğini ancak, generallerin siyaseti tercih ettiklerini bu nedenle ülkede iki başlılık oluştuğunu hatırlatarak, Cumhurbaşkanının haklarını kendi eliyle almak durumunda kaldığını söyledi.  Müslüman Kardeşler kararı memnuniyetle karşıladı.

Cumhurbaşkanlığı adaylarından Abdulmunim ebul Futuh da Cumhurbaşkanı'nın bu şekilde görevine gerçekten başladığını söyledi.

Mısır değişim ve devrim hareketlerinden 6 Nisan Hareketi de  kararları memnuniyetle karşıladı. 6 Nisan Hareketi Mursi'den daha fazla temizlik yapmasını istedi.

Mısırlı ünlü gazeteci Hamdi Kandil, generallerin 24 Ağustosta yapmayı planladığı askeri darbeye karşı Mursi'nin sivil darbe yaptığını söyledi.

Kurulmakta olan Düstur Partisi başkanı Muhammed el Baradey, ordunun siyaset üzerindeki etkisini son erdirmede önemli bir adım olduğunu söyledi.

Vasat ve Nur Partileri de Mursi'nin kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

***

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi ve Genel Kurmay Başkanı Sami Anan'ı emekliliğe sevk ederek askerî vesayete darbe vurmuştu. 

misir_tahrir-meydani01.jpg

misir_tahrir-meydani02.jpg

misir_tahrir-meydani03.jpg

misir_tahrir-meydani04.jpg

misir_tahrir-meydani05.jpg

misir_tahrir-meydani06.jpg

HABERE YORUM KAT