1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kronik Nefret ve Korku Avrupa’yı Hızla Çürütürken
Kronik Nefret ve Korku Avrupa’yı Hızla Çürütürken

Kronik Nefret ve Korku Avrupa’yı Hızla Çürütürken

Kenan Alpay, bugünkü yazısında Hollanda’nın Türkiyeli bakanların toplantılarını engellemesi hadisesi ve sonrasında yaşanan gerilimi değerlendirmiş.

14 Mart 2017 Salı 10:25A+A-

Kenan Alpay’ın yazısından bir bölüm şöyle:

Kronik Nefret ve Korku Avrupa’yı Hızla Çürütürken

Avrupa’yla yaşanan mevcut kavga aktüel bir gerilimden ötesini esasen varoluşsal bir çatışmanın saklanamaz, tevil edilemez biçimde tekrar aşikâr hale gelişini işaretlemektedir. Avusturya, Almanya, Hollanda veya Danimarka’daki seçimlerin olduğu gibi Türkiye’deki referandum sürecinin de bu gerilimde bir payı olduğu muhakkak. Lakin seçim süreçleri burada belirleyici değil en yalın haliyle Batı siyaset ve toplumunun damarlarında dolaşan mevcut nefret ve korkunun kontrolsüzce dışa vurulmasının zeminidir.

Sorunun merkezini ne ırkçı lider Geert Wilders’in vaadleri ne Hollanda’nın bu haftaki seçimleri teşkil ediyor. Sorunun merkezinde güç kaybeden, etkinlik sahası daralan, muhataplarıyla eşit seviyede ilişki kurmaya mecbur kalınca panik ve saldırganlık alametleri zirve Avrupa yer alıyor. Avrupa’nın ipotek altında tutmak isteyip de kontrol edemez duruma geldiği Türkiye’nin giderek güçlenen siyasal-stratejik ve İslami kimliği sorunun diğer önemli merkezi. Son durumda genel olarak İslam ve Müslüman kimlik, özel olaraksa Türkiye Avrupa açısından öncelikli tehdit konseptinin nerdeyse biricik öznesidir. Çünkü denge Avrupa’nın aleyhine, bütün risk ve imkânlarıyla Türkiye’nin lehine değişim göstermektedir. …

Yazının Devamı >>>