1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. İthal PYD Militanları!
İthal PYD Militanları!

İthal PYD Militanları!

PKK’nın Suriye uzantısı PYD saflarında bin 300 “yabancı” yer alıyor. ABD, Avustralya, Fransa dâhil birçok ülkeden örgüte katılanlar, PYD kamplarında silah ve Kürtçe eğitim alıyor. Örgütte 1,5 yılını dolduranlar, kadın militanlarla evleniyor.

31 Mayıs 2016 Salı 05:57A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Kobani olaylarının ardından dünyanın farklı ülkelerinden PKK'nın Suriye’deki uzantısı PYD'ye katılım süreci devam ediyor.

Avustralya, Amerika, Fransa, Belçika, Danimarka, Almanya, Rusya, Sırbistan, Ermenistan, İsrail, Japonya ve Kore'den yüzlerce kişi PYD bünyesine katıldı.

PYD'nin Kamışlı ve Kobani kamplarında 1,5 ay eğitim gören “yabancılar” ardından örgüt militanı olarak PYD için savaşmaya başlıyor. İran ve Irak da örgüte militan sağlayan ülkeler arasında yer alıyor.

Son 9 ayda 19 “yabancı” militan PYD saflarında çatışırken öldü. Son olarak Portekizli Mario Nunes, IŞİD tarafından öldürüldü. 25 Mayıs'ta ise Avustralyalı Jamie Bright, Şeddabi'de öldürülmüştü.

jamie_bright_marino_nunes.jpg

1,5 Yılda 2 Bin Türkiyeli Eğitim Gördü!

Kobani, Tel Abyad ve Afrin kamplarında son 1,5 yılda 2 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı eğitim gördü. Türkiye'ye dönenlerin dışında hâlen 650 militan bölgede faal olarak savaşıyor.

Almanya, Fransa başta olmak üzere Belçika, Hollanda, Danimarka, İngiltere gibi Avrupa ülkeleri örgüte militan veren ülkeler arasında yer alıyor.

Bugüne kadar PYD'ye katılan ithal militanlar arasında 2 Avustralya vatandaşı ile 2 ABD'li de yer alıyor.

Hâlen savaşan militanlar arasında Kore ve Japonya vatandaşları da bulunuyor.

Örgüt İçi Evlilik ve Kürtçe Eğitimi

PYD'ye artan “yabancı” ilgisi ile birlikte örgütte 1,5 yılını dolduranlar, birlikte savaştığı kadın militanlarla evleniyor. Örgüt içinde evlenen “yabancı” militanların sayısı 60'ı geçti.

Aynı zamanda silah eğitimi dışında, “yabancı” militanlara Kürtçe eğitimi de veriliyor.

Suriye'de PYD’ye gönüllü olarak katılan yüzlerce “yabancı” militan dışında, 380 ABD askeri de örgütün destekçileri arasında yer alıyor. Önceleri 60 kişilik hava ve yer koordinasyonunu sağlayan ABD askerlerine son 3 aylık dilimde yenileri eklendi. ABD askerleri Kamışlı, Kobani ve Mumbiç bölgesinde konuşlandırıldı.

PYD militanlarını Cezire bölgesinde ABD'li subaylar eğitirken, Afrin bölgesinde uzun süre Almanyalı ve İngiltereli eğitmenler savaşa hazırladı. Ekim ayı başında Rusya'nın savaşa dâhil olmasını takip eden dönemde ise Afrin'de eğitmenler Rusyalı subaylardan oluştu.

pkk_pyd.jpg

PKK/PYD Dernekleri Aracılık Ediyor!

PKK'nın Avrupa'da faliyet gösteren dernekleri, “yabancı” militanların Avrupa'dan Suriye'ye gelmesinde aracılık ediyor. PKK/PYD mensupları ile tanışan Avrupalı sempatizanlar daha sonra Beyrut üzerinden Şam'a ve rejim kanalıyla Halep'ten Afrin ve Haseke bölgelerine ulaşıyor. Türkiye sınırından “kaçak” geçişler ile Irak Yarubiye'den Kamışlı'ya açılan koridor da diğer ulaşım hattı olarak kullanılıyor.

Uluslararası yardım kuruluşlarına üyelik Batı’dan PYD bölgelerine geçişin bir diğer aracı olarak kullanılıyor. Kilis, Şanlıurfa, Gaziantep ve Hatay illerinde faaliyet gösteren yardım kuruluşlarına üye gözükerek, Suriye'ye yardım gönüllüsü görünümü ile giren onlarca militan örgüte katılarak savaşa dâhil oluyor.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT