1. HABERLER

  2. HABER

  3. Kumkapı Guantanamo Olmasın!
Kumkapı Guantanamo Olmasın!

Kumkapı Guantanamo Olmasın!

Türkiye'nin sığınmacı olarak gelen insanların zulüm gördükleri ülkelere geri gönderilmesi İslami kuruluşlarca protesto edilecek.

29 Mart 2012 Perşembe 15:38A+A-

Türkiye’nin geçtiğimiz hafta biri Kazak (Samet Emirhanov) ikisi Azeri (İslam Ganiyev ve Fuzuli, Muharremov) sığınmacıyı ülkelerine iade etmesi sebebiyle İslami Kuruluşlar 30 Mart Cuma günü 14.00'da Kumkapı Yabancılar Şubesi'nin önünde protesto çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği’ne başvuru yapan bu insanlara cevap verilmesi beklenmeden ve hakları (geri gönderilmeme, üçüncü bir ülkeye gönderme, 15 gün ek süre, avukatı ile görüştürülme vb) sağlanmadan apar topar ülkelerine geri gönderilen bu insanların akıbetini halen Kumkapı Yabancılar Şubesi’nde ağır şartlar altında tutulan diğer sığınmacıların da beklediği hatırlatılan çağrıda mültecilere uygulanan bu muamelelere sessiz kalmanın zulüm olduğu vurgulandı.

Aralarında, Özgür-Der, İHH, Mazlumder, Medeniyet Derneği, Anadolu Platformu, Araştırma Kültür Vakfı, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Hikmet Vakfı, İMKANDER'in de bulunduğu kuruluşların yaptığı çağrı metni:

KUMKAPI GUANTANAMO OLMASIN!

Türkiye geçtiğimiz hafta kendisine sığınmış birisi Kazak (Samet Emirhanov), ikisi Azeri (İslam Ganiyev, Fuzuli Muharremov) 3 muhacir kardeşimizi işkence ve ölüm tehdidi altında oldukları açıkça bilinmesine rağmen ülkelerine iade etti. İslami kimliklerinden ötürü ülkelerinde baskı görmüş ve bu yüzden Türkiye’ye sığınmış bu kardeşlerimizin Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği’ne iltica başvurularının sonucu beklenmediği gibi, kendilerine üçüncü bir ülkeye gidebilme şansı da tanınmadı.

Halen Kumkapı Yabancılar Şubesinde ülkelerine iade edilmek üzere tutulan çok sayıda sığınmacının bulunduğunu biliyoruz. Gerek uluslar arası sözleşmelerin, gerekse de evrensel insan hakları ilkelerinin çiğnenmesine yol açan bu gayrı insani ve zalimane uygulamaya derhal son verilmeli ve geçtiğimiz hafta yaşanan vahim olaylar bir daha tekrarlanmamalıdır.

Baskı ve zulümden kaçarak ülkemize sığınmak zorunda kalan mültecilerin genel olarak Türkiye’de çok kötü şartlarda yaşamak zorunda kaldıkları, insanca muamele görmedikleri bilinmektedir. Kumkapı Yabancılar Şubesi bu kötü muamele şikayetlerinin odağında yer almaktadır. Giderek daha fazla “küçük Guantanamo” olarak adlandırılmayı hak etmektedir. Tek suçları ülkelerindeki zulümden kaçıp Türkiye’ye sığınmak olan kadın-erkek pek çok kardeşimiz burada çocuklarıyla birlikte son derece çirkin, insanlık onuruna yakışmayan bir ortamda tutulmakta ve her gün, her saat apar topar alınıp ülkelerine iade edilme korkusu ile yaşamaktadırlar.

Öncelikle muhacir kardeşlerimizin işkenceci ülkelere iade edilmesi ve genel olarak Türkiye’de mültecilere yapılan kötü muameleler karşısında sessiz, ilgisiz kalınmasını büyük bir zulüm ve ayıp olarak görüyoruz. Yaşananlara ilişkin olarak kamuoyunu duyarlılığa, Hükümeti ise acilen sorumluluğa çağırmak maksadıyla Kumkapı Yabancılar Şubesi önünde düzenleyeceğimiz kitlesel protesto eylemine herkesi bekliyoruz.

İslami Kuruluşlar

Tarih: 30 Mart 2012 Cuma

Saat: 14.00

Yer: Kumkapı Yabancılar Şubesi

HABERE YORUM KAT

5 Yorum