1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran Meclisinde Kafa Karıştıran Hamedan Üssü Tartışmaları
İran Meclisinde Kafa Karıştıran Hamedan Üssü Tartışmaları

İran Meclisinde Kafa Karıştıran Hamedan Üssü Tartışmaları

Hamedan üssünün Rusya tarafından kullanıldığına ilişkin bilgiler üzerine İran’dan çelişkili açıklamalar gelmekte.

17 Ağustos 2016 Çarşamba 17:51A+A-

HAKSÖZ HABER

İran yanlısı haber kaynakları Hamedan üssünün Rusya tarafından kullanıldığını yalanlama çabasına girişmiş gözükürken, Rus haber sitesi Sputnik İran'ın neyi reddettiğini ortaya koymuş oldu. İran Hamedan üssünü geçici olarak Rusya'nın hizmetine açmış, üssü kalıcı olarak Rusya'ya bırakmamış!

Söz konusu haberin ayrıntıları şöyle:

İran Parlamentosu Başkanı Ali Laricani, Rusya'nın Suriye'deki terörle mücadele operasyonları için İran'daki Hamedan Üssü'nü kullanmasına izin verilmesinin, bu tesisin kalıcı bir Rus üssü hâline geldiği anlamına gelmediğini söyledi.

Rus uçaklarının Hamedan Üssü'nden havalanmasına izin verildiğini fakat bu üssün Rus askerlerin kontrolüne geçmediğini belirten Laricani, "İran Rusya'yla, Suriye ve bölgedeki problemler konusunda işbirliği yapıyor. İran Rus askerlere hiçbir üssü vermedi" ifadelerini kullandı.

İran'ın Tasnim haber ajansına göre Laricani bu açıklamayı, parlamentodaki bir oturumda bazı milletvekillerinin, Hamedan Üssü'ne Rus uçaklarının yerleştirilmesinin ülkenin yasalarına aykırı olduğunu savunması ardından yaptı.

İranlı milletvekili Alaeddin Burujerdi, Rusya’nın Hamedan hava üssünü sadece savaş uçaklarının yakıt ikmali için kullandığını söyledi. Tasnim haber ajansının haberine göre Burujerdi, “Hamedan hava üssünde Rus uçaklarımın uçuşları Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nin kararı uyarınca ve İran, Rusya, Suriye ve Irak arasındaki dörtlü işbirliği kapsamında gerçekleşiyor” dedi.

Dört ülke geçen sonbaharda IŞİD’e karşı operasyonları koordine etmek amacıyla ortak enformasyon merkezi kurmuştu.

Sonuç? İran bağlıları, sözcüleri rahat uyumaya devam edebilirler. Üs Rusya’ya bırakılmamış, sadece geçici olarak Rusya’nın emrine tahsis edilmiş! 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT