1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak'ta Nuri El Maliki’ye Karşı İsyan Büyüyor
Irakta Nuri El Maliki’ye Karşı İsyan Büyüyor

Irak'ta Nuri El Maliki’ye Karşı İsyan Büyüyor

Irak'da Şiiler dışındaki bütün halklar ile kavgalı olan Irak Başbakan’ı Nuri el Maliki’ye karşı tepkiler giderek büyüyor

05 Ocak 2013 Cumartesi 05:02A+A-

Kürt halkından sonra Sünni Araplarda da, despot Maliki’ye isyan bayrağını açtı. Dün başta Felluce, Musul, Kerkük olmak üzere Irak’ın birçok şehrinde Malik’in istifasını isteyen protesto gösterilerine yüzbinlerce kişi katıldı. Irak’ta El-Enbar eyaletine bağlı Felluce kentinde Cuma namazından sonra hükümet karşıtı gösterilerde yüz binlerce gösterici Başbakan Maliki’ye istifa çağrısında bulundu.

Cuma namazı için toplanan yüz binlerce kişi Irak-Ürdün yolunu trafiğe kapatarak, burada namaz kıldı. İmam-Hatip Şeyh Ahmed Muhammed Matar, Cuma hutbesinde şunları söyledi:

‘’Bugün zulme yeter demek için dışarı çıktık, zalime ‘ey zalim!’ demek için dışarı çıktık. Bu gösterilerin devam etmesini istiyoruz. Sayın Mukteda Sadr’a bize destek olduğundan dolayı da buradan kendilerine teşekkür ediyoruz. Burada toplanan 100 binlerce namaz kılanlara bakınız. Bunlar balon mudurlar, bu sözden dolayı bile olsa, istifa etmen lazım.’’ Güneydeki vatandaşların, Maliki’nin zulmüne ve ülkede bulunan sıkıntılara karşı susmamaları gerektiğini belirten İmam-Hatip Şeyh Matar, ‘’Irak ordusu, 2 gün sonra senin kuruluş yıldönümünü kutlayacağız. Milliyetine ve görevine bağlı kal. Maalesef bazı Irak ordusundan olanlar, ABD askerleri gibi davranıyorlar’’ dedi. Cuma namazından sonra Maliki’yi protesto ederek istifa çağrısında bulunan grup, Arap birliği, İslam birliği ve Birleşmiş Milletler(BM)’in ülkede şiddetin durdurulması için acilen müdahale etmesini isteyerek, ‘’Gösterilerimiz barışçıldır’’, ‘’Gösterilerimiz mezhep temelli veya politik değildir’’ sloganları attı.

Musul kentinde “Direniş Cuması”

Musul kentinde Cuma namazından sonra on binlerce kişi, ‘’Direniş Cuması’’ adıyla gösteri düzenledi. Hürriyet Meydanı’nda Cuma namazından sonra bir araya gelen on binlerce gösterici, Maliki’yi istifaya çağırdı. Grup, ‘’Halk rejimi çökertmek istiyor’’, ‘’Bizim sonsuza kadar liderimiz Hazreti Muhammed’dir’’, ‘’Allah’tan başka Allah yok’’, ‘’Şehit Allah’ın sevgili kuludur’’, ‘’Zulme hayır’’ sloganları attı.

Grup, ellerindeki Kur’an-ı Kerim’leri göstererek tek yol haritasının Kur’an-ı Kerim olduğunu , ‘’Kur’an-ı Kerim’de zulüm yok işkence yok’’ yazan dövizler taşıdı. Gösteride, ‘’Kadın ve erkek tutukluların serbest bırakılmasını istiyoruz’’ yazılı büyük bir pankart açıldı. Irak’ta 23 Aralık’tan bu yana halk, birçok kentte hükümetin uygulamalarını protesto ediyor. Göstericiler, tutukluların serbest bırakılmasını, terör kanununun değiştirilmesini, resmi dairelerde Sünni-Şii ayrımına son verilmesini, mahkemelerin haksız tutuklamalar yapmamasını talep ediyor.

Camilere Baskın Düzenleyen Irak Polisi İmam Ve Hatipleri Darp Etti

Bu arada Musul kentinde Maliki karşıtı gösterileri engellemek isteyen Irak askerlerinin Cuma namazı sonrası çok sayıda camiye baskın düzenleyerek imam ve hatipleri darp ettiği öğrenildi. Irak’ta 23 Aralık’tan bu yana halk, birçok kentte hükümetin uygulamalarını protesto ediyor. Göstericiler, tutukluların serbest bırakılmasını, terör kanununun değiştirilmesini, resmi dairelerde Sünni-Şii ayrımına son verilmesini, mahkemelerin haksız tutuklamalar yapmamasını talep ediyor. (Yeni Akit) 

HABERE YORUM KAT