1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Heniyye'nin Hutbesinde Arap Baharı!
Heniyyenin Hutbesinde Arap Baharı!

Heniyye'nin Hutbesinde Arap Baharı!

İsmail Heniyye, dün verdiği cuma hutbesinde Arap dünyasındaki gelişmelerin Filistin'e yaptığı somut etkilerden bahsetti.

28 Ocak 2012 Cumartesi 11:40A+A-

Filistin Başbakanı İsmail Heniyye, Arap dünyasında başlayan baharın Filistin davasına yaptığı etkilerin somutlaşmaya başladığını belirterek, bu etkilerin yakın ve uzak gelecekte daha çok gün yüzüne çıkacağını söyledi. 

Heniyye, sözlerini şöyle sürdürdü: “Allah, Arap dünyasından önce baharın Filistin’de başlamasını, ilk seçimin burada meydana gelmesini irade etti ki ümmete de etkileri olsun. Kuşatma, saldırı, savaş, vekillerin tutuklanması, Filistin halkının seçim ve demokratik tercihinden mahrum edilmesi ümmeti harekete geçiren yakıttan başka bir şey olmadı.”

Dün (27 Ocak Cuma) Gazze’de verdiği Cuma hutbesinde Arap dünyasındaki değişime ve başlayan bahara değinen Filistin Başbakanı Heniyye şunları söyledi: “Arap dünyasındaki değişimin Filistin’e etkileri yavaş yavaş somutlaşıyor. Şimdiden bunun etkilerini görmek mümkün. Filistin’in etrafındaki güçlerin dengesine bakmamız yeterli olacaktır. Devrimlerden önce bölgede mutedil ve direniş diye bir ayırım yapılırdı. Ama şimdi bölgede yapılan seçimlerin ardından halklar kendi işlerini düzenlemeye, iradelerini ortaya koymaya başladı. Bunun sonucunda ümmetin maslahatı için çalışan yönetimler artmaya başladı.”

İkinci önemli hususun ise direniş güçlerinin ve özellikle Hamas hareketinin stratejik ufkunun genişlemesi olduğuna dikkat çeken Heniyye “2006 yılında yapılan seçimleri kazanan Hamas o zaman siyasi kuşatma nedeniyle kapalı olmaya mahkum edilmişti ve adeta dışlanmıştı. O zaman Filistin ile ilgili düzenlenen konferanslara hükümet üyeleri davet edilmiyordu. Ama bugün dayanışma dalgası büyümüş ve büyümeye de devam ediyor. Avrupalı yetkililer bugün Filistin halkıyla dayanışmak ve liderleriyle görüşmek için ülkelerinden çıkıp buralara kadar gelebiliyor.”

Heniyye, verdiği hutbede Arap dünyasındaki baharın yaptığı etkileri sıralamaya devam ederek üçüncü etkinin özgürlerin vefası ismiyle bilinen anlaşma, dördüncü etkinin Filistin’de herkesin iştirak edeceği ortak bir liderliğin oluşması, beşinci etkinin bölgedeki hükümetlerin halkların iradesine olumlu cevap vermesi ve kendi halklarıyla kaynaşmasıyla Filistin davasının ana eksen haline gelmesi şeklinde gerçekleştiğini kaydetti.

Filistin Enformasyon Merkezi

HABERE YORUM KAT