1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Heniyye, Suriye Halkının Özgürlük Mücadelesini Selamladı
Heniyye, Suriye Halkının Özgürlük Mücadelesini Selamladı

Heniyye, Suriye Halkının Özgürlük Mücadelesini Selamladı

İsmail Heniyye, Ezher Camii'nde verdiği hutbede Suriye halkının özgürlük mücadelesini selamladı.

24 Şubat 2012 Cuma 14:12A+A-

Bülent Şahin Erdeğer / HAKSÖZHABER

Filistin Başbakanı İsmail Heniyye, Türkiye, Körfez Ülkeleri ve İran ziyaretleri sonrası Mısır'da. Heniyye, el-Ezher Camisi'nde verdiği Cuma hutbesinin konusunu Mescid-i Aksa'ya yapılan saldırılara, Ortadoğu İntifadalarına ve özellikle Suriye Devrimine ayırdı.

Direniş ekseninin geçtiğimiz yıl başlayan halk ayaklanmaları sonrası Tunus-Libya ve Mısır'a kaymasının ardından Heniyye başladığı destek turunun son durağı olarak Mısır'daydı. Heniyye, İsrail karşıtı bir tutum takınan "Yeni Mısır"'dan Gazze'deki elektrik krizini çözmesini ve Hamas'a aktif destek istiyor.  Filistin Başbakanı, Ezher Camii'nde kılınan Cuma namazında bölgedeki gelişmeleri değerlendirilen bir hutbe okudu. Toplantıya Mısır'dan ve Filistin'den birçok siyasî temsilci katıldı.

Cuma namazına katılanların çoğunluğunu İhvân üyelerinin oluşturduğu gözlenirken, cami avlusuna dev Filistin bayrakları ve Suriye Devrimi bayrakları asıldı. Heniyye'yi İsrail ve Baas karşıtı sloganlarla karşılayan yaklaşık 5 Bin kişilik cemaati selamlayan Heniyye hutbesine, Mescid-i Aksa'yı Siyonist baskına karşı savunan Kudüslüleri, Ortadoğu'da baskıcı iktidarlara direnen halkları ve özellikle Suriye halkını selamladı.

Heniyye "Demokrasi, ıslah ve özgürlüğü için mücadele eden Kahraman Suriye halkını selamlıyorum. Bugün Arap Baharı, İslam ümmetini Kudüs'ün eşiğine getirmiştir. Filistin halkı, Mescid-i Aksa ve Kudüs'ün kurtuluşunun eşiğine geldi. Arap halkları ve tüm Müslümanlar, yaklaşan son an için kendisini hazırlamalıdır" dedi. Heniyye'nin kurmaylarının konuşma esnasında "Beşşar devrilecek!" diye slogan attırması dikkatlerden kaçmadı.

İSRAİL'İ TANIMAYACAĞIZ! SURİYE DEVRİMİNİN YANINDAYIZ!

Konuşması sıklıkla "Hizbullah'a Hayır! İran'a Hayır! Suriye'ye İslam Yeter!, Kahrolsun İsrail!, Defol Defol Ey Beşşar! Allahu Ekber! Allah Suriye Hurriyye Bes! (Allah Suriye Özgürlük Yeter!) " sloganlarıyla kesilen Heniyye sözlerine şöyle devam etti: "Kudüs'ün İslamiliğini ve Arap kimliğini korumak için kanımızı feda ettik. Bedeli her ne pahasına olursa olsun Filistin'in geleceğinde "İsrail" diye bir şeye yer yok. Hangi şart altında olursa olsun "İsrail'i" tanımayacağız. İşgal edilmiş Filistin'in özgürleştirmek için tek yöntem, cihad ve direniştir".

“Bu etkiler önümüzdeki yıllarda daha da somutlaşacaktır. Filistin davası etrafındaki güç dengesi artık çok değişmiştir. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Devrimlerin Filistin direnişini kucakladığı şu günler eskisi gibi değildir. Çünkü bugün sözü halk söylüyor. Tuğyandan kurtulmak isteyen halkları hiç kimse durduramayacaktır.”

Kalabalığın sık sık getirdiği tekbir ve sloganlarla konuşması kesilen Başbakan Heniyye devamla şunları söyledi: “Kudüs zalimlerin değil sonunda yine bizim olacak. Buranın İslamî kalması için çok ağır bedeller ödedik, fazlasıyla kan ve can verdik. Kudüs ve Mescidi Aksa için Filistin’deki kardeşleriniz bayrağı omuzlamış, burayı özgürleştirme konusunda verdiği ahdi yerine getirmek için ayağa kalkmıştır. Filistin’in özgürlüğü için cihad ve direniş stratejik tercihimizdir. Direnmekten usanmayacağız. Asıl yok olacak işgal yönetimidir. Zaten burada bir geleceği de yoktur.”

Cemaate, ''Merak etmeyin, Filistinli kardeşleriniz kararlı bir şekilde Kudüs ve Filistin'i özgürlüğüne kavuşturmak için direniş bayrağını elinde tutuyor'' diye seslenen Haniye, Filistinlilerin, Mescid-i Aksa'yı, ''Siyonist İsrail'e karşı mescit avlusunda göğüsleriyle etten bir duvar örerek canları pahasına korduklarını'' vurguladı.

Heniyye'nin Suriye rejimiyle ipleri tamamen koparttığı Ezher hutbesinde öne çıkan diğer mesajları şunlar:

"Ezher uleması çok yakında, inşallah Kudüs'teki Selahaddin minberinde hutbe okuyacak"

"Mescid-i Aksa'yı kurtarmak için, Mısır ordusu geçmişte nasıl harekete geçtiyse, tekrar geçecektir!"

"Küçücük Gazze'de Gilad Shalit'i bulamayan İsrail'e karsı Filistin aklı galip gelmiştir."

Başbakan Heniyye’nin El-Ezher Camiinde namaz kılıp konuşma yapacağının duyulması üzerine bugün sabah erken saatlerden itibaren caminin dolmaya başladığı, cemaatin cami dışına taştığı cadde ve sokakları doldurduğu ifade edildi.

YENİ DİRENİŞ EKSENİ

Heniyye'nin Esed karşıtı sloganlar attırması ve Suriyeli devrimcilere açık destek verişi Hamas-Suriye ilişkileri tarihinde bir ilk olarak niteleniyor. Daha önce de Gazze'de düzenlenen Hamas'ın kuruluş yıldönümü törenlerinde Suriye Devrimi bayrakları açılmış, Hamas'ın paralel yapılanması 1948 Filistin İslami Hareketi liderliği (Şeyh Raad Salah ve Kemal Hatib) açıkça Suriye Devrimiyle dayanışma eylemleri düzenlemişlerdi. Hamas tabanının Suriye devrimine destek vermesinin ardından liderliğin de açıkça devrimin yanında yer alması Direniş ekseninin yeni dengeler üzerinde yeniden şekillenmesi olarak yorumlanıyor.

HABERE YORUM KAT

12 Yorum