1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Halid Meşal: Asrın Anlaşması(!) ABD ve İsrail’i Memnun Etme Amaçlıdır
Halid Meşal: Asrın Anlaşması(!) ABD ve İsrail’i Memnun Etme Amaçlıdır

Halid Meşal: Asrın Anlaşması(!) ABD ve İsrail’i Memnun Etme Amaçlıdır

​​​​​​​İslamî Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birimi eski Başkanı Halid Meşal, Filistin davasının gerilemesinde dört önemli faktörün etkili olduğunu söyledi.

23 Kasım 2017 Perşembe 21:50A+A-

Cezire Araştırma Merkezinin düzenlediği tartışma programına konuk olan Hamas lideri Meşal bu faktörlerin, bölgesel, küresel, İsrail ve Filistin düzleminde olduğunu belirtti.

Bölgesel faktörle ilgili bilgi veren Meşal, bölgede meydana gelen sosyal patlamaların Arapların ana meselesi olan Filistin sorununu gerilere ittiğini hatırlattı.

Daha önce Arap dünyasının direnişçi ve mutedil diye ikiye bölündüğünü belirten Meşal, Hamas hareketinin her ikisiyle de dengeli ilişkiler geliştirdiğini, iki tarafın da Filistin davasını desteklemek için farklı gerekçeler öne sürdüğünü ifade etti.

Başta İsrail olmak üzere ümmet düşmanlarının bölgeyi daha da bölmek için Arap dünyasındaki mezhep ve ırk gibi zıtlıkları büyüterek sosyal patlamalar istediklerine dikkat çekti.

İsrail faktörüne değinen Meşal, “Filistin liderliğinin zayıf olduğu, bölünmenin yaşandığı, Arap dünyasının Filistin davasıyla ilgilenmediği, İsrail’in Arapların içine girip onlardan bazılarını tarafına çektiği, Trump gibi Siyonist projeye her türlü desteği veren bir Amerika başkanının olduğu bu süreçte İsrail en güzel günlerini yaşıyor” dedi.

Yerel faktöre de değinen Hamas lideri, Filistin davasının Filistin’de yaşanan bölünmeden önemli ölçüde etkilendiğini hatırlattı.

Basının Çağın Anlaşması olarak sunduğu Amerika Başkanı Trump’ın Filistin-İsrail sorunu için önerdiği pakete de sözü getiren Meşal “bu anlaşma temelde Arap patentlidir. Amacı iktidarlarını sürdürmek ve bakışları ülkelerinde insan hakları konusunda yaşanan sıkıntılardan başka yönlere çevirmek için Amerika ve İsrail’i razı etmektir. Projeyi alan Amerika onu yeniden şekillendirip etiketini vurdu ve kendi projesiymiş gibi sundu” ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT