1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. CEZAYİR

  4. Fransa'nın 55 Yıllık Utancı
Fransa'nın 55 Yıllık Utancı

Fransa'nın 55 Yıllık Utancı

Fransız polisinin başkent Paris'te yüzlerce Cezayirli göçmeni katletmesi olayların üstünden 55 yıl geçti. Utanç tarihine geçen katliamı Fransa 37 yıl boyu inkar etti, 1998 yılında ise sadece 40 kişinin öldürüldüğünü kabul etti.

18 Ekim 2016 Salı 11:53A+A-

1830'lu yıllarda Fransa'nın kolonisi haline gelen Cezayir'de sömürge anlayışı ülke geneline hakim oldu. Fransız saldırıları Cezayir topraklarını, Cezayirlilerin kanına bularken, saldırılar sadece Cezayir ile sınırlı kalmadı. Sömürgenin en kanlı sonuçlarından biri de 1961 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te yaşanan katliam oldu.

Cezayir'in Fransız kolonisi olarak yönetilmesine itiraz eden Fransa'da yaşayan Cezayirli göçmenler, silahsız ve tamamen barışçıl gösteriler için Paris sokaklarında protesto düzenledi. Cezayirlilerin bu gösterilerine Fransa'nın yanıtı ise çok kanlı ve sert oldu.

Cezayir savaşına karşı yapılan bu barışçıl gösterinin kanlı bir şekilde sonlandırılması, o dönemin medyası tarafından gündeme getirilmedi. Aradan yıllar geçmesine rağmen, bugün hala Fransa utanç dolu bu katliamı kabullenmiş değil.

Cezayir Bağımsızlık Savaşı sırasında gerçekleşen 1961 Paris katliamı, Paris polis müdürü Maurice Papon'un talimatı ile gerçekleştirildi. Asker ve polislere göstericilerin üzerine ateş açma emri veren Papon, eski bir 'Vichy' hükümeti sorumlusuydu. Vichy hükümeti, Fransa'nın Almanya tarafından işgalinin ardından Güney Fransa'da kurulan işbirlikçi bir yönetimdi. Nazilerle birlikte binlerce siyasi muhalifi toplama kamplarında ölüme gönderen bu hükümet, yine en iyi yaptığı şeyi yapıyordu: kan dökmek...

1961 katliamında, kaç kişinin öldürüldüğü tam olarak tespit edilemedi. Ancak bugün elde edilen veriler, 200 ile 400 arasında Cezayirlinin gösterilerde katledildiğini doğruluyor. Fransız polisinin kayıtlarına göre ise, ölü sayısı sadece üç olarak görülüyor.

Binlerce kişinin yaralandığı ve 14 bin kişinin gözaltına alındığı katliamdan haftalar sonra bile Sen Nehri'nde yüzen cesetler gördüğünü söyleyenler oldu.

1961 Paris katliamında ölenler anıldı

Fransa'nın başkenti Paris'te, 17 Ekim 1961 tarihinde, ülkelerinin bağımsızlığı için sokağa çıkan Cezayirlilere yönelik polisin katliamında hayatını kaybedenler, düzenlenen törenle anıldı.

Paris'teki Saint Michel köprüsünde ölenlerin anısı için konan plaket önündeki tören başladı. Fransız polisinin katliamları sonucu hayatını kaybeden onlarca kişinin aileleri ve yakınlarının katıldığı anma törenine, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile başta Cezayir olma üzere bazı Arap ve Müslüman ülkelerin büyükelçileri de katıldı.

Paris'te ülkelerinin bağımsızlığı için 17 Ekim 1961 tarihinde sokağa çıkan yüzlerce Cezayirli, Fransız polisi tarafından katledilmişti.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT