1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Fotoğraflarla Abluka Altındaki Doğu Guta!
Fotoğraflarla Abluka Altındaki Doğu Guta!

Fotoğraflarla Abluka Altındaki Doğu Guta!

Doğu Guta’da yaşamak zorunda olan 400 bin kadar insan, dünyanın gözleri önünde acımasız bir abluka altında geçirecekleri beşinci kış için hazırlık yapıyor.

24 Aralık 2017 Pazar 13:41A+A-

Duma’nın bina enkazlarıyla dolu sokaklarında dolaşırken seyyar satıcıların, ellerinde bulunan az miktardaki ürünü satmaya çalıştıklarına ya da bir arabayla taşıdıkları haşlanmış mısır konservelerini sadaka olarak dağıttıklarına şahit olabilirsiniz.

Doğu Guta’nın fiili başkenti olarak bilinen Duma’da insanlar, plastik parçalarını, odun parçalarını ve yerdeki çöpleri evlerinde yakıp ısınmak maksadıyla toplamak zorunda kalabiliyor.

Şam’ın hemen doğusunda yer alan Doğu Guta bölgesinde hem işçi sınıfı hem de tarım kasabaları bulunuyor. Bölge, içeride kalan yaklaşık 400 bin kişiyle birlikte, 2013 yılından bu yana Beşşar Esed rejimine bağlı güçler tarafından tam bir kuşatma altında tutuluyor.

Sokaklarda dolaşırken neredeyse 7 yıldır devam eden savaşın buradaki insanlara neler çektirdiğini çok bir şekilde görmek mümkün. Ayrıca, kış mevsiminin yaklaştığı şu günlerde neredeyse yarım milyon insanı pençesinde tutan musibetler daha da kötüleşiyor.

Bu yılın başlarında, rejim tarafından yapılan saldırılar sonucunda uzun süre boyunca direnişçilerin can damarı olan, bölgeye yiyecek, yakıt ve diğer ihtiyaçların sokulması için kullanılan tüneller sistemi ortadan kaldırıldı.

Ekim ayının başlarında da rejim yanlısı güçleri muhasaraya alan bölge ile bağlantıyı sağlayan son geçit de bilerek bombalandı.

Şu anda, yani son geçidin bombalanmasından 2 ay sonra, Doğu Guta ve içindeki 400 bin insan boyutları endişe verici seviyelere ulaşan yiyecek, ilaç ve yakıt sıkıntısı çekiyor.

Bu yılın sonlarında ilan edilen “çatışmasızlık bölgelerinden” biri olan Doğu Guta’da hava saldırıları ve topçu atışları günlük hayatın hâlen bir parçası durumunda.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Doğu Guta’ya yapılan son yardımın 28 Kasım’da gerçekleştiği belirtilmişti. Bir BM ve Suriye Kızılayı konvoyu kuşatma altındaki bölgeye girerek acil yardım alması gereken 7 bin 200 kişiye yiyecek, sağlık ve besleyici özellikte madde yardımı ulaştırmıştı.

Bundan bir önceki yardım konvoyu ise Dünya Yiyecek Programı eliyle ekim ayının sonlarında yapılmıştı. Bu konvoy, bölgede yaşayan nüfusun yüzde 10’unu bir ay beslemeye yetecek kadar ayarlanmıştı.

İki yerel medya kuruluşunda gazetecilik yapan Usame el-Amari isimli Dumalı bir gazeteci tarafından Duma’da çekilen ve abluka altında geçirilecek beşinci kış için ellerinden geldiğince hazırlık yapmaya çalışan bölgedeki insanların fotoğraflarını ilgilerinize sunuyoruz:

dogu_guta_duma_1.jpg

dogu_guta_duma_2.jpg

dogu_guta_duma_3.jpg

dogu_guta_duma_4.jpg

dogu_guta_duma_5.jpg

dogu_guta_duma_6.jpg

dogu_guta_duma_7.jpg

dogu_guta_duma_8.jpg

dogu_guta_duma_9.jpg

dogu_guta_duma_10.jpg

“Çocuklarımızı ısıtabilmek için bedava ne bulabildiysek onu yakıyoruz. Başka ne yapabiliriz ki?” diyen Dumalı bir kadın, “Doğu Guta’da sadece diğerlerinin iyiliği sayesinde hayatta kalıyoruz. Ülke dışındaki bazı akrabalarımız her üç-dört ayda bir bize bir miktar para gönderiyor, bu parayla hem ben hem de çocuklarım yiyecek bir şeylerin yüzünü görüyoruz.” diyor.

Fotoğrafları çeken el-Amari ise “Fotoğrafları çekerken orada burada çocuklarının açlığı ile savaşmak için etrafta bir şeyler arayan dul kadınlar görüyorum. Erkeklere gelince, çok sayıda felçli veya sakatlanmış erkek var, geri kalanının ise çalışacak bir işi yok.” ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: Syria Direct, Mepa News

HABERE YORUM KAT