1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Filistin’deki Bosna, Müslümanlar ve de Dünya..
Filistin’deki Bosna, Müslümanlar ve de Dünya..

Filistin’deki Bosna, Müslümanlar ve de Dünya..

Selahaddin E. Çakırgil gündemi yorumluyor:

01 Ağustos 2014 Cuma 03:38A+A-

200 yıl öncesinin bugünlerini, Napolyonun 15 yıl kadar fırtınalar estirdiği Avrupa’da, son kozunu oynadığı ve macerasının son bulduğu ve Avrupa’yı yeniden şekillendiren Haziran-1815’de, Belçika- Waterloo Savaşı’ndaki facia yüklü tabloları değil..

100 önce bugünlerde, 1914 Haziranı’nda patlayan ve 4 yıl süren ve 25 milyondan fazla insanı yutan 1. Dünya Savaşının, insan idrakini donduran korkunç boğazlaşmalarını değil..

65-70 yıl önce, 1939- 45 arasında yaşanan ve 60-70 milyon insanı, ateşi içinde kavuran 2. Dünya Savaşı’nın korkunç teknolojik imkanlar içinde çalışan ölüm mekanizmalarından ve hele de 69 yıl önce Ağustos-1945’in ilk haftasında, Japonya’nın hiçbir askerî güç barındırmayan, tamamen sivil halkın yaşadığı Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine karşı beşer tarihinde ilk olarak kullanılan bir silahla, bir anda 300 bine yakın insanı ve insan eseri olan herşeyi yok eden Atom Bombasıatılışının ortaya çıkardığı ve temaşasına bugün bile tahammül edilemiyen ve insan eseri olan her şeyi yok etmeyi hedef edinen zaman dilimini de değil..

20 sene öncelerinin bugünlerini, Bosna’da, Avrupa’nın ortasında yaşanan ve 250 bin’e yakın insanı, sırf müslüman olduklarından dolayı katleden ve ’medenî’ denilen bütün bir dünyanın, Avrupa’nın ortasında işlenen cinayetin yıllarca sürdürülmesine seyirci kaldığı Bosna’yı hatırlayalım.

Hele de, Birleşmiş Milletler Teşkilatı tarafından ’güvenlikli şehir’ olarak ilan edilenSrebrenitsada, bu şehre sığınan onbinlerce müslümanın özellikle genç erkeklerinden 12-13 bin kadarını bir günde Hollanda’lı askerlerin gözcülüğünde katleden sırb şovenistlerinin sırtını sıvazlayan modern dünyayı hatırlayalım.

Bu kanlı tablonun en çarpıcılarından olan Srebrenitsa için, Hollanda Den Haak /LaheydekiUluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne Bosnalı müslümanlarca yapılan şikayetler, nihayet iki hafta önce sonuçlandı ve sözkonusu mahkeme, BM. Barış Gücü askerlerinin kusurlu olduğunu kabul etmekle birlikte, Hollanda askerlerinin Srebrenitsa’da binlerce insanın öldürülmesinden dolayı sorumlu tutulamıyacağını hükme bağladı.

Halbuki bizzat Hollanda askerleri, hatıralarında ve tv. kanallarından yaptıkları itiraflarında, komutanlarının, 19 yıl önce Srebrenitsa’da toplanan Bosnalı onbinlerce müslümana BM’nin garantisi ve güvenliği altında olduklarını’ söylerken, diğer taraftan da, sırb militanlarının bölgeye girmesine gözyumduklarını, eğlencelere daldıklarını beyan etmişlerdi.

Bütün bunlar, şeyhin kerameti kendinden menkul (kendi iddiası)’ kabilinden, medenî ve modern çehresinin kerihliğini ortaya koymaya yeter de artar bile..

*

Ve şimdi..

Filistin ve Gazze’de Srebrenitsa ve bütünüyle Bosna Trajedisi tekrarlanıyor.

Bosna Trajedisi günlerinde, Fransa Devlet Başkanı olan ve hümanist birisi olarak nitelenenFrançois Mitterand, o cinayetler karşısında seyirci kalınmasına karşı çıkanlara, Balkanlar’da bir İslam Cumhuriyeti kurulmasına seyirci kalamayız ve bu tehlike varoldukça, sırblar üzerine tek bir fransız mermisi atılmasına bile müsaade etmiyeceğiz’ diyordu.

Yazının Devamı>>