1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed, PKK'yı Suriye Kürdistanı’na Bekçi Yaptı
Esed, PKKyı Suriye Kürdistanı’na Bekçi Yaptı

Esed, PKK'yı Suriye Kürdistanı’na Bekçi Yaptı

Baas rejiminin desteğiyle Kürt bölgesine gönderilen PKK'lılar, Kürtlere yönelik Esed zulmünü devam ettiriyor.

27 Temmuz 2012 Cuma 17:48A+A-

Dünya, PKK'nın Suriye'nin Kürt bölgesine yerleştiğini, ocak ayında meydana gelen 'Bedro' ve 'Temo' saldırısıyla öğrendi. Baas rejiminin desteğiyle bölgeye gönderilen bir grup PKK'lı, muhaliflere verdiği destekle bilinen Kamışlı'daki 'Bedro aşiretinin lideri Abdullah Bedro'nun evine baskın düzenledi.

Bedro'nun ağır yaralandığı, 3 oğlunun ise hayatını kaybettiği saldırıdan sonra örgütün muhalif Kürtlere yönelik baskısı devam etti.

Örgüt daha sonra Geleceğin Hareketi Partisi lideri Meşal Fazıl Temo'yu, onun yerine geçen yeğenini ve birçok muhalif siyasetçiyi daha öldürdü. Aylarca yoğun bakımda kalan Abdullah Bedro'nun sağlık durumu ise iyiye gidiyor. Suriye'de yaşanan gelişmeleri değerlendiren Bedro'ya göre Kürt bölgesinin PKK'nın uzantısı Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) eline geçmesi rejimin uyguladığı zulmün devam edeceği anlamına geliyor.

Bedro, PKK'nın bu bölgeye Suriye yönetiminin desteğiyle yerleştiğini ve istihbaratla birlikte çalıştığını anlattı. Ayrıca, örgütün hiçbir coğrafyada Kürtlerin yeni haklar elde etmesini istemediğini belirtti.

Suriye'de 17 Kürt partisi olmasına rağmen hiçbirinin şiddeti bir yöntem olarak kullanmadığını vurgulayan Abdullah Bedro, "Planlı bir şekilde buraya gelen birileri, ellerine silah alıp buranın sahibi olduğunu iddia etti. Güvendikleri rejim olmasaydı böyle yapamazlardı." dedi.

Suriye Kürtlerinin ülkenin bütünlüğü içinde bir çözümden yana olduklarını ve bu amaçla bir araya gelerek konsey kurduklarını anlatan Abdullah Bedro, bu konsey bünyesinde bulunan PYD'nin sanki bütün oluşumun başkanıymış gibi hareket ettiğini söylüyor: "İki ay öncesine kadar Kürt muhalifleri öldüren, El-Muhaberat'la çalışan ve Baas'ı destekleyen bir yapı (PYD) nasıl oldu da hemen değişti? Bugün özerklik diyen PYD yarın Baas buraya tekrar gelirse alın size, sizin için buradayız diyecekler. Çünkü PYD şu ana kadar Suriye rejimine karşı bir söz bile söylemiş değil."

Zaman'a göre; Suriye'de Kürtlerin çoğunlukta olduğu 'Serxet ya da Binxet' olarak bilinen bölgede ilginç gelişmeler yaşanıyor. Suriye ordusu Kürtlerin yaşadığı Kobani bölgesini terk etti. Suriye'deki bütün Kürt parti ve grupları kapsayan Suriye Kürt Ulusal Konseyi, herhangi bir otonom ya da federal ilan etmekten ısrarla kaçındı. Ancak PKK'nın Suriye'deki yapılanması PYD, konseyin aksine, Esed ordusunun çekildiği bölgeye bayraklarını asarak 'özerklik' ilan ettiğini duyurdu. Türkiye ve Kuzey Irak Yönetimi ile iyi ilişkileri bulunan Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin bu geçici ve gerekli hareketi böylece PKK tarafından ısrarla 'provoke' edilmeye çalışılıyor. PKK'ya yakın internet siteleri de Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin bu geçici kararını görmezden gelerek PKK'nın bölgede özerklik ilan ettiğini duyuruyor.

Suriye Kürt Birlik Partisi Politbüro üyesi Fuad Eliko ise yaptığı açıklamada, rejim güçlerinin şu ana kadar sadece Kobani'nin bazı bölgelerinden çekildiğini söyledi. Eliko, Suriye Kürtlerin bu şehir dışında hiçbir şehri kontrol altında tutmadıklarını ileri sürdü. Eliko, "Şu ana kadar hiçbir şehir kurtarılmadı. Kobani'de asker çekilmiş yönetimi Kürtlerin eline geçmiştir. Ancak Afrin ve diğer şehirlerde Esed güçleri kısmen bulunuyor. Kürt şehirlerinin kurtarıldığını PKK dışında kimse söylemiyor. Önceki gün Kamışlı'da ise PKK güçleri evlere baskın düzenledi, araçları yaktı." dedi.

Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü, muhalefetin mücadelesi karşısında Baas rejiminin sıkıştığını ve aralarında Kürtlerin yaşadığı bölgelerin de bulunduğu bazı yerleri terk ettiğini söylüyor. PKK-PYD'nin provokasyon yaptığını kaydeden Güçlü, örgütün kendi sembollerini ve bayraklarını asarak, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi varmış gibi gösterilmesini 'tehlikeli' buluyor. Suriye Kürtlerinin siyasal yol dışında hiçbir yola başvurmadığını aktarıyor. Kamuoyunda dile getirilen spekülasyonlara dikkat çekerek şunları söylüyor: "Bunu PYD oluşturur. PYD silahlı bir güçle bunu kuramaz. Aklı başında olan Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi bu tutum içinde yani otonomi ve federalizmi zorla kurabilecek durumda değil, uzlaşma ile olabileceğini söylüyor. Bunun için de rejimin değişmesini destekliyor."

BEŞAR ESED, PKK'YI BEKÇİ YAPTI

Kürt yazar Süleyman Akkoyun ise medyanın olayları çarpıtarak, kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini anlatıyor. Akkoyun, "PYD ile rejim arasında yapılan anlaşma gereği, PYD Kürtlerin Esed karşıtı mücadelede yer almasına engel olacak ve Kürtlerin ulusal sorununu da tekeline alarak ulusal talepleri bastıracak. Bu amaçla yakın zamanda Batı Kürdistan'da PYD hem muhalif Kürtlere saldırmaya başladı hem de her türlü serbestîye sahip oldu. Bütün gücünü iç çatışmalarda kullanan Esed rejimi, Kürdistan'da olası hareketleri engellemek için PYD'yi yetkili kıldı, bekçi yaptı." diyor. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cebar Yawer ise Suriye'ye Peşmerge gönderildiği iddialarını yalanladı.

Aktif Haber 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum