1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Doğu Gutalı Ailelerden  Afrin’de Okul Protestosu
Doğu Gutalı Ailelerden  Afrin’de Okul Protestosu

Doğu Gutalı Ailelerden  Afrin’de Okul Protestosu

Doğu Guta’dan hicret edip Afrin’e yerleşen Doğu Gutalı aileler kız ve erkek çocukların karışık sınıflarda eğitim görmesi kararını protesto ederek çocuklarını okula göndermiyorlar!

03 Aralık 2018 Pazartesi 23:42A+A-

HAKSÖZ HABER

Esed rejiminin ve Rusya’nın bombardımanı neticesinde boşaltılan Doğu Guta’dan çıkan binlerce ailenin bir bölümü Afrin’e göç etmişti. Daha önce PYD-PKK kontrolünde bulunan ve Türkiye’nin desteğiyle ÖSO’nun eline geçen Afrin’e yerleşen bu muhacirler çocuklarının eğitimi için Afrin’de 3 okul açtılar. Ne var ki 1 Ekim’de başlayan eğitim süreci bazı tartışmaları da beraberinde getirdi.

Mahalli Konsey tarafından idare edilen Eğitim Müdürlüğü izinsiz olduğu gerekçesiyle bu okulların kapatılmasına karar verdi. Bu karar üzerine Doğu Gutalı ailelerden çocuklarını Kürt nüfusun yoğun olduğu bölgedeki diğer okullara göndermeleri istendi.

Ne var ki bu okulların kız-erkek karma eğitim yapıyor olmasına Doğu Gutalı aileler tepki gösterdiler. 10 Kasım’dan itibaren çocuklarını okula göndermeyen aileler 15 Kasım’da bir protesto gösterisiyle seslerini duyurmaya çalıştılar. Gerek Mahalli Konsey, gerekse de Türkiye adına Afrin’de koordinasyonu sağlayan vali temsilcisi ile görüşen aileler sorunun çözümünü bekliyorlar.  

Gutalı aileler Mahalli Konsey yetkililerinin İslami usullerde çocuklarının eğitim görmesi taleplerine karşılık kendilerine Afrin’in kendi kültürü ve geleneği olduğunu ve uyum sağlamaları gerektiğinin söylendiğini iletiyorlar. Eğer uyum gösteremeyeceklerse de diğer bölgelere göç etmelerinin istendiğini ekliyorlar. Buna karşın Gutalı aileler Bab, Azez gibi bölgelerde ev kiralarının çok yüksek olduğunu, Afrin’e mecburen yerleştiklerini ve haklı taleplerinin karşılanması gerektiğini ifade ediyorlar. 

HABERE YORUM KAT