1. HABERLER

  2. HABER

  3. CHP Heyeti Şam'a Şebbiha Kurtarmak İçin Gitmiş
CHP Heyeti Şama Şebbiha Kurtarmak İçin Gitmiş

CHP Heyeti Şam'a Şebbiha Kurtarmak İçin Gitmiş

İç savaş çıktıktan sonra 4. kez Şam'a giden CHP heyetinin amacının gazeteciler değil muhaliflerin elindeki esirleri kurtarmak için yardım istemek olduğu öğrenildi.

09 Mart 2013 Cumartesi 07:55A+A-

TAHİR ALPEREN / YENİ ŞAFAK

CHP, 1,5 yıl içinde Suriye'ye tam 4 kez heyet gönderdi. Beşşar Esed'le görüşmek için önceki gün Şam'a giden CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl başkanlığındaki heyetin ziyaretinin gerekçesi ise çok ilginç.

CHP'lilerin, sınırın Türkiye tarafındaki Nusayri köylerinden Esed'e destek için rejim saflarında savaşmaya giden ancak muhaliflerin eline düşen kişiler için Şam'a gittikleri öğrenildi. Akgöl başkanlığındaki heyette İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ve Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu yer alırken, Pavey'in annesi Ayşe Önal'ın da heyette bulunması dikkati çekti.

MUHALİFLERİN ELİNDE

Geçtiğimiz günlerde, Beşşar Esed yönetimini devirmek için savaşan muhalif birlikler ülkede rejim yanlılarının en güçlü oldukları Lazkiye kenti çevresindeki çatışmalarda Hatay nüfusuna kayıtlı 2 Türk vatandaşını da ele geçirdiklerini iddia etti. Muhalifler, Lazkiye'nin Türkmen bölgesinde yaşanan çatışma sırasında Esed'e bağlı operasyonlardan sorumlu bir tuğgenerali öldürdü. 2'si Türk 50 Esed askerini esir aldı.

AİLELERDEN TALEP GELDİ

Türk vatandaşlarının muhaliflerce esir alınması CHP heyetini harekete geçirdi. Ailelerin CHP'li milletvekillerine ulaşarak, 'Savaşmaya giden çocuklarımızı kurtarın' şeklindeki çıkışı üzerine CHP'lilerin soluğu Esed'in yanında aldıkları ve hapisteki bazı muhaliflerin salıverilmesi suretiyle Türkiyeli Nusayrilerin kurtarılmasını talep ettikleri belirtildi.

ESİRLER ESED REJİMİNİN YANINDA SAVAŞANLAR

Esir düşenlerden 2'sinin Suriye istihbaratına yakınlığıyla bilinen Mihraç Ural'ın liderliğindeki 'Mukaveme-i Suriye' örgütüne mensup olduğu öğrenildi. Muhaliflerin eline geçen isimlerin muhalifler tarafından rejimin elinde bulunan tutuklu muhaliflerle takasta kullanılmak istendiği öne sürüldü. Bunun üzerine söz konusu isimlere aileleriyle görüşme imkânı sunularak kurtarılmaları için takas tekliflerinin Esed yönetimine iletilmesi istendi. Bu isteği de son CHP heyeti iletti.

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum