1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. ABD‘den Kürt Petrolüne Vize
ABD‘den Kürt Petrolüne Vize

ABD‘den Kürt Petrolüne Vize

Kürt petrolünün ABD'ye satışını engellemek için Teksas mahkemesine dava açan ve gemiyi durduran Bağdat'ın çabası sonuçsuz kaldı. Kürt Yönetimi tarafından gönderilen petrolün ABD'ye satışına izin çıktı.

27 Ağustos 2014 Çarşamba 04:38A+A-

KÜRT petrolünün ABD'ye satışını engellemek üzere Bağdat yönetiminin yaklaşık bir aydır Teksas'ta sürdürdüğü hukuki süreç sonuçlandı. Buna göre, ABD'nin Teksas eyaleti mahkemesi, Kürt Yönetimi tarafından gönderilen petrolün ABD topraklarında satılabileceği yönünde karar aldı. Şimdi Ceyhan'dan yola çıkan ve ABD açıklarında yüzen yedi tanker için yeni bir dönem başlıyor. Temmuz ayı sonunda Türkiye'nin Ceyhan Limanı üzerinden Teksas'ın Galveston Limanı'na doğru hareket eden Kürt petrolünü taşıyan Kalvatra adlı gemiyi Bağdat hükümeti Teksas mahkemesine şikayet etmişti. 

ABD YASALARINA UYGUN 

1 milyon varil petrolü taşıyan gemi Teksas'ın Galveston Limanı'na yaklaşmasına rağmen yükünü boşaltmadan mahkeme kararıyla durdurulmuştu. Bunun üzerine bu kez Irak Kürdistan Doğal Kaynaklar Bakanlığı Texas mahkemesine başvurarak Kürdistan petrolünün satışını engelleyen Bağdat yönetimine karşı dava açmıştı. 

Tanker meksika'ya demirledi

Sonunda kazanan Kürt petrolü oldu ve ABD'ye satışa vize çıktı. Mahkeme ayrıca satış için ABD'nin yasalarına göre bir yasak bulunmadığına da karar verdi.Yaklaşık 100 milyon dolar değerinde petrolü taşıyan Kalvatra adlı tanker halen Meksika Körfezi'nde demirliyor. ABD'ye petrol satışını Bağdat yönetimi engellemeye çalışırken, Kürt petrolünün kendi kontrolü dışındaki satışının yasa dışı olduğunu savunuyordu. Bu nedenle geçen bir ayda petrol ihracında sonuca ulaşılamadı.  

7.8 milyon $ Türkiye'nin

KÜRT petrolünün satışından varil başına 1 dolar pay almak üzere anlaşan Türkiye de süreci yakından takip ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye 7.8 milyon varillik petrol sevkıyatı yapıldığını ve satışdan Türkiye'nin 7.8 milyon $ pay alacağını söylemişti.

AKŞAM Gazetesi

HABERE YORUM KAT