1. HABERLER

  2. HABER

  3. Zana’nın Sözlerine Kemal Burkay’dan Tepki
Zana’nın Sözlerine Kemal Burkay’dan Tepki

Zana’nın Sözlerine Kemal Burkay’dan Tepki

Leyla Zana'nın "silah Kürtlerin sigortasıdır" sözlerine tepki gösteren Kemal Burkay, “Silahlar hiçbir zaman Kürtlerin sigortası olmadı" dedi.

12 Ocak 2012 Perşembe 18:38A+A-

BDP'li Leyla Zana'nın "Silah Kürtlerin sigortasıdır" şeklindeki açıklamalarına bir tepki de Kürt aydın ve siyasetçi Kemal Burkay'dan geldi. Burkay, "Silah asla Kürtler için sigorta olmamıştır, olmayacaktır" dedi. Euronews'e açıklamalar yapan Burkay, susmayan silahların çözümü zorlaştırdığını da söyledi.

Zana, "Silah Kürtlerin Güvencesi" Demişti

BDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana'nın Almanya'da katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşma tartışılıyor.

Zana, "Artık silahlı mücadele bir noktaya geldi. Ben silahların bırakılmasını asla tartışmıyorum. O Kürtlerin sigortasıdır. Bu sorun var olduğu müddetçe o silahlar Kürtlerin güvencesidir" demişti.

İşte Zana’nın bu sözler tartışmanın fitilini ateşledi. Zana'ya değişik kesimlerden tepki yağarken en sert eleştirilerden biri Kürt aydın ve siyasetçi Kemal Burkay'dan geldi.

30 yıl süren sürgünle ağır bedel ödeyen ama şiddete asla yeşil ışık yakmayan Kemal Burkay, Leyla Zana'nın sözleri karşısında net tavır sergiledi.

“Tam Tersine Silahlar Çözümü Zorlaştırıyor”

Burkay, "Silahlar Kürt halkı için bir sigorta değil. PKK'nın silahları değil. Tam tersine ben silahların çözümü zorlaştırdığı kanısındayım. Hele hele bu aşamada silahların hiçbir hizmeti olmayacağı kanısındayım. Ama biliyorsunuz öteden beri şu andaki kazanımları bile PKK'nın silahlı mücadelesine bağlayan kesimler var. Öyle iddialar var. Bunu doğru bulmuyorum. Bu son derece yanlış bir görüş" dedi.

“Darbecilerin Bile Yargılandığı 2012 Türkiye’sinde Sorunlar Konuşarak Çözülebilir”

Darbecilerin yargılandığı 2012 Türkiye'sinde her türlü sorunun silahla değil, konuşarak çözülebileceğine dikkat çeken Burkay, şunları söyledi:

"Yani şu anda PKK ne istiyor, BDP ne istiyor? İstedikleri demokratik özerklik. Diyorlar ki sınırlara gerek yok. Herhangi bir bayrağa gerek yok. Resmi dil Türkçe olsun. Öyle ise bu kadar asgariye çekilmiş talepler için dağda silahlı güç bulundurmaya ne gerek var? Ölmeye ve öldürmeye ne gerek var? Biz bunu Kürt halkı olarak pek ala siyasal çalışmamızla barışçıl demokratik yöntemlerle yapabiliriz. Şu 2012 yılında dünya koşulları buna çok uygun."

BDP’nin Tavrını Eleştirdi

PKKnın, Kürt halkının temel taleplerini savunmadığını belirten Burkay, BDP'nin tavrını da eleştiriyor.

Kemal Burkay, "O zaman bu çatışma kime yarıyor? Bu çatışma Kürt halkına yaramıyor. Bu çatışma Türkiye'de ortalığın gergin olmasını isteyen güçlere, derin devlet unsurlarına yarıyor. Hala bir darbe umudu peşinde koşanlara yarıyor. Bu nedenle onları sağlam bir muhatap olarak görmüyorum" şeklinde konuştu.

TRT Haber 

HABERE YORUM KAT