1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Yunanistanlı Çiftçilerin Protestoları Devam Ediyor
Yunanistanlı Çiftçilerin Protestoları Devam Ediyor

Yunanistanlı Çiftçilerin Protestoları Devam Ediyor

Vergilendirme sistemindeki değişikliklere karşı çıkan Yunanistanlı çiftçilerin haftalardır sürdürdüğü eylemler, başkent Atina’da devam ediyor.

12 Şubat 2016 Cuma 21:03A+A-

İki günlük eylem planı kapsamında başkent Atina’nın ünlü Syntagma meydanına çadır kuran protestocu çiftçiler, Atina sokaklarını da traktörleriyle arşınlıyor.

Yunanistanlı çiftçilerin, 3. Kurtarma Paketi'nde değişiklik yapılmasını öngören tasarının kabûl edilmemesi için başlattığı eylemler, haftalardır devam ediyor.

Bu sabah itibariyle ülkenin dört bir yanından Atina'ya gelen çiftçilerle polis arasında yoğun çatışmalar yaşandı.

yunanistan-001.jpg

Çoğunluğu Giritli olan çiftçilerin Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı'na girmeye çalışması üzerine Yunanistan polisi biber gazıyla müdahale etti. Polisin biber gazına sis bombaları ve domateslerle karşılık veren çiftçiler, bakanlık binasının camlarını kırdı ve bina önündeki çöp konteynerlerini ateşe verdi.

yunanistan_2.jpg

Kathimerini gazetesinin haberine göre, Yunanistan polisi, çiftçilerin kendilerini biber gazı sıkmaları hâlinde, zeytin ağaçları için kullandıkları böcek ilaçlarını püskürtmekle tehdit ettiklerini söyledi.

Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı'nın önündeki eylemlerde 4 çiftçi gözaltına alındı. Gözaltına alınan arkadaşlarının salınmaması üzerine protestocu çiftçiler, İpsala Sınır Kapısı'nın Yunanistan tarafındaki eşiti Kipi Sınır Kapısı'nı trafiğe kapattı ve arkadaşları serbest bırakılana kadar araç geçişine izin vermeyeceklerini duyurdu.

Atina'nın batısında ise kente girmelerine izin verilmeyen çiftçiler, hava alanına giden yolu kesti. Polis bariyerlerini traktörleri sayesinde aşan çiftçiler, yaklaşık bir buçuk saat boyunca havaalanına ulaşımı engelledi.

Çiftçilerin eylemi, havanın kararmasıyla da devam etti.

Yunanistan Parlamentosu'na birkaç adım mesafede bulunan Meçhul Asker Anıtı önünde ateş yakan protestoculara, 20 kadar traktör de eşlik etti. Aynı saatlerde, meydana girişine izin verilmeyen traktörler ise Atina sokaklarında tur attı.

yunanistan_3.jpg

Yunanistan temmuz ayında imzaladığı 3. Kurtarma Paketi nedeniyle sosyal güvenlik yasasında değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Tasarının geri çekilmesi için haftalardır eylem yapan çiftçiler, vergilendirme sistemindeki değişikliğe ve şaraba özel tüketim vergisi uygulanmasına da itiraz ediyor. Çiftçiler ayrıca, mazotun vergiden muaf tutulmasını ve batık kredilerine karşılık ev ve tarlalarına icra getirilmemesini istiyor.

Protestolarını başkente taşıyan çiftçiler iki gün boyunca Atina'da eylem yapacak. Yunanistan'daki 65'den fazla çiftçi blokunun katılacağı eyleme, ülkenin dört bir yanından 35 otobüsün gelmesi beklenirken, öğle saatleri itibariyle sâdece Girit'ten gelenlerin sayısının 2000 olduğu belirtiliyor.

Sputnik News

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT