1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Yunanistan Polisi İdomeni'ye Girdi!
Yunanistan Polisi İdomeni'ye Girdi!

Yunanistan Polisi İdomeni'ye Girdi!

Yunanistan, 8 bini aşkın mültecinin beklediği Makedonya sınırındaki İdomeni kasabasını boşaltmaya başladı. Yunanistan’ın farklı bölgelerindeki “daha düzenli” kamplara nakledilmek istemeyen mülteciler yaya olarak bölgeden kaçmayı deniyor.

24 Mayıs 2016 Salı 12:14A+A-

Makedonya’nın sınırlarını kapatmasının ardından Yunanistan’ın İdomeni kasabasında sıkışan mülteciler için kurulan kampın tahliyesine sabah 06.00 sularında başlandı. Kampa girişler kapatılırken, operasyonun ilk iki saatinde 340 mülteciyi taşıyan altı otobüsün bölgeyi terk ettiği açıklandı.

İdomeni’deki “gayr-i resmî” kamptan tahliye edilen mülteciler, Selanik’te kurulan merkeze yerleştirilecek.

Atina hükûmetinin mültecilerden sorumlusu sözcüsü Yorgos Kiriçis, Reuters’a yaptığı açıklamada “Eşyalarını toplayanlar buradan ayrılacak çünkü onlar da bunun bitmesini istiyor. Tercihen bu haftanın sonuna kadar. Kesin bir bitiş tarihi belirlemedik ama aşağı yukarı tahminimiz bu.” dedi.

Kiriçis dün yaptığı açıklamada da İdomeni’nin boşaltılması için başlatılan operasyonun bir hafta ile 10 gün arasında sona ermesinin beklendiği ve polisin mültecilere karşı güç kullanmayacağının altını çizmişti.

idomeni_bazi_multeciler_kaciyor.jpg

Bazı Mülteciler Kaçmaya Çalışıyor

Öte yandan mültecilere karşı sert tutumuyla tepki çeken Makedonya, tahliye işleminin başlamasının ardından Yunanistan sınırına ek polis gücü gönderdi. Henüz sınırdan “yasa dışı” olarak geçiş yapıldığına ilişkin bölgeden bir haber gelmiş değil. Ancak Reuters objektifine yansıyan görüntüler bazı göçmenlerin yaya olarak İdomeni’den kaçmaya çalıştığını ortaya koydu.

Sınırlı Sayıda Gazeteciye İzin Var

Bu arada bölgedeki Yunanistanlı gazeteciler, sâdece devlet televizyonu ve ajansı için çalışan gazetecilerin görüntü alınmasına izin verildiğini aktarırken, kampta kalmakta ısrar eden gönüllülerin tutuklanmakla tehdit edildiğini bildirdi.

Bölgedeki bir gazeteci de Twitter hesabından paylaştığı mesajda kamptan görüntü alabilmek için “mülteci gibi” giyindiğini yazdı.

Avusturya ile birlikte hareket eden Balkan ülkeleri kapılarını mültecilere kapatmış, Batı Avrupa ülkelerine gitmek isteyen binlerce mülteci Makedonya'nın sınırını kapatmasının ardından Yunanistan'ın İdomeni kasabasında sıkışmıştı. İdomeni'de sınırın açılmasını bekleyen mültecilerin sayısı zamanla 11 binin üzerine çıkmıştı. Son iki hafta ise kamp yavaş yavaş boşalmaya başlamış ve kampta 8 bin 500 kişi kalmıştı.

HABERE YORUM KAT