1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Yunanistan: Makedonya'nın Müdahalesi Alçakça
Yunanistan: Makedonya'nın Müdahalesi Alçakça

Yunanistan: Makedonya'nın Müdahalesi Alçakça

Yüzlerce göçmene göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale eden Makedonya’nın Yunanistan tarafından kınandığı bildirildi.

11 Nisan 2016 Pazartesi 13:07A+A-

Yunanistan, sınırı geçmeye çalışan yüzlerce göçmene göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale eden Makedonya polisini kınadı.

Makedonya polisi dün yüzlerce göçmenin iki ülke arasındaki İdomeni sınır kapısından geçmesini engellemeye çalışmıştı.

Uluslararası yardım örgütü Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Makedonya güçlerinin müdahalesinden sonra 300 yaralıyı tedavi ettiğini açıkladı.

İdomeni sınırı yakınlarında kampta yaklaşık 11 bin göçmen barınıyor.

“Alçakça Bir Eylem”

Yunanistan hükûmet sözcüsü George Kritsis “Kimyasal maddelerin, plastik mermilerin ve şok bombalarının savunmasız kişilere karşı kullanılması hem tehlikeli hem de alçakça bir eylem.” şeklinde açıklama yaptı.

idomeni_3.jpg

“5 Yaşın Altında Çocuklar da Vardı”

MSF Makendonya yetkililerinin sınırdan geçmeye çalışan göçmenlere göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve şok bombalarıyla müdahale ettiğini söyledi.

MSF sözcüsü Jonas Hagensen BBC'ye açıklamasında “Göz yaşartıcı gaz nedeniyle solunum güçlüğü çeken çoğu erkek ama kadın ve beş yaşın altında çocukların da bulunduğu 200 kişiyi tedavi ettik” dedi.

Hagensen 30'dan fazla kişinin plastik mermi nedeniyle yaralandığını ve 10 kişinin de Makedonya polisi tarafından dövüldüğünü söylediğini ekledi.

Bunun yanısıra 30 kişi şok ve diğer yaralar nedeniyle tedavi altına alınırken yedi kişi ciddi yaralar nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

ideomeni_2.jpg

“Taş Atmaları Üzerine Göz Yaşartıcı Gazla Yanıt Verdik”

Pazar günü bir grup göçmen sınırdaki tellere yaklaşarak görevlilerden sınır kapısını açmalarını ve geçmelerine izin vermelerini istemişti. Talepleri reddedilen göçmenlere daha sonra çantalarını hazırlamış başka göçmenler katıldı.

Göz yaşartıcı gazdan kaçan göçmenlerin telin üstünden Makedonya polisine taş attığı görüldü.

İsmi açıklanmayan bir Makedonyalı polisi Fransa menşeli haber ajansı AFP'ye açıklamasında “Yunanistan polisi sınırda gaz sıkıyor. Makedonya tarafında her şey sakin.” dedi.

idomeni-001.jpg

Reuters ajasına konuşan başka bir Makedonyalı polis ise göçmenlerin kendi güçlerine taş atması üzerine polisin göz yaşartıcı gazla yanıt verdiğini iddia etti.

BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT