1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yüksek Yargıda Rüşvet Operasyonu
Yüksek Yargıda Rüşvet Operasyonu

Yüksek Yargıda Rüşvet Operasyonu

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün yürüttüğü bir operasyon kapsamında aralarında iki Yargıtay eski daire başkanının da bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı.

22 Ekim 2010 Cuma 14:16A+A-

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bir ihbarı değerlendirerek, İstanbul'da görülen, Dünya Ticaret Merkezi (DTM) ve bir fuarcılık şirketi arasındaki dava ile ilgili rüşvet alındığını tespit etti.

Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlatılması talimatı verdi. Operasyon çerçevesinde davanın takibini yaptıkları belirtilen iki Yargıtay eski daire başkanı, avukatlar, halen görevde bulunan bir yazı işleri müdürü ve mübaşirin de aralarında bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. . operasyonda Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Onursal Başkanı emekli hakim Mustafa Oskay ile Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Onursal Başkanı emekli Hakim Hasan Erdoğan gözaltına alındı.

Soruşturmada ayrıca, yurt dışında olduğu öğrenilen İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş hakkında da yakalama emri çıkartıldığı belirtildi.

Yetkililer, operasyonun 2 ilde daha yürütüldüğünü ve gözaltı sayısının artabileceğini kaydetti.

KARARLAR RÜŞVETLE ALINIYOR

stanbul Dünya Ticaret Merkezi'ne ilişkin tahliye davalarında verilen kararın usulsüz olduğu ve "Yerel mahkemelerden Yargıtay'a kadar avukatlar aracılığıyla rüşvetle kararlar alınıyor" iddiasıyla Adalet Bakanlığı'nın başlattığı soruşturma bugün operasyona dönüştü. Adalet eski Bakanı Mehmet Ali Şahin döneminde Adalet Bakanlığı müfettişlerince başlatılan inceleme, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi ve İstanbul Ticaret Odası yönetiminin yerel mahkemelerden ve Yargıtay'dan rüşvet karşılığı ilişkisiyle lehte karar çıkarttıkları yönünde tespitlere neden oldu.

CNR Fuarcılık'ın Dünya Ticaret Merkezi'den çıkarmak isteyen İstanbul Dünya Ticaret Merkezi yönetimi tahliye davalarını kaybettiği dönemde, Adalet Bakanlığı'na gelen bir ihbar mektubu üzerine, Adalet Bakanlığı, Başmüfettiş Halit Kıvrıl'ı görevlendirdi. Kıvrıl'ın talebi üzerine başlatılan soruşturmada mahkeme kararıyla hakimlerin iletişim bilgileri incelendi ve sonuç ihbarın aksine İDTM yönetiminin rüşvet ilişkisi içinde olduğu yönünde bilgilere ulaşıldı.

-İHBAR MEKTUBUYLA BAŞLADI-

Dünya Ticaret Merkezi'ndeki fuar alanlarından çıkmak istemeyen Ceyda Erem'in başlattığı yargı mücadelesinde, müfettişler tarafından İDTM yönetiminin alınan tahliye kararlarının rüşvet çarkıyla gerçekleştiği yönünde rapor verildi. CNR Fuarcılığın tahliyesi için Bakırköy Adliyesi'nde verilen karar, Yargıtay 6. Hukuk Dairesi'ne taşındı ve onandı. 2008 yılından itibaren devam eden bu iddiaları araştırmak isteyen Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Can, hazırladığı raporda şu ifadelere yer verdi:

"Kurulumuza intikal eden A. Aydın imzalı ihbar mektubunda; Bakırköy hâkimleri A.Ü, U.B ve F.A'nın İstanbul Ticaret Odası ile CNR Fuarcılık arasında devam eden davalarla ilgili olarak rüşvet, kadın temin edilmesi ve uyuturucu ticaretine karışan kişilerle çok yakın irtibat içinde bulundukları ifade edilmiştir. İhbar ciddi görüldüğünden isimleri yukarıda belirtilenlerle inceleme ve soruşturma sırasında tespit edilecek diğer yargı mensupları hakkında, konunun mahallinde Adalet Müfettişliği'nce araştırılması, incelenmesi ve delil elde edildiğinde ilgililer hakkında soruşturulmaya geçilmesi düşünülmektedir."

Bakan Şahin'in oluruyla başlatılan incelemede, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'ndaki tüm yetkilere sahip olan müfettiş Kıvrıl, 22 Mayıs 2008 günü Sincan Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak adı geçen hâkimlerle ilgili iletişim bilgilerinin tespit edilmesi talebinde bulundu.

-TAM AKSİ ÇIKTI-

Adalet müfettişi Kıvrıl, İDTM'nin CNR Fuarcılık hakkında açtığı son tahliye davasının görüldüğü Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi davasının sonuçlanmasına bir ay kala 22 Mayıs 2008 günü Hâkim A.Ü ve diğer yargıçların telefonlarını dinlemeye aldırdı. Sincan 2. Sulh Ceza Mahkemesi 22 Mayıs 2008 günü talebi kabul etti. Ancak bu arada beklenmeyen bir gelişme yaşandı. Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi, ihbar mektubunda iddia edildiği gibi, CNR Fuarcılık lehine değil, aleyhine "tahliye" kararı verdi. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi de "tahliye" kararını onadı. Bunun üzerine İDTM yönetimi Bakırköy 2. İcra Müdürlüğü'ne başvurarak tahliye işlemlerini başlattı.

-DİNLEMELERDE ANLAŞILDI-

Tüm bu süreçte incelemesini sürdüren müfettiş Halit Kıvrıl, İDTM yöneticilerinin ve İDTM adına hareket eden avukatların yargıda rüşvet çarkı kurduğunu tespit etti. Aynı konuda yerel mahkemelerin verdiği farklı kararların Yargıtay'da aynı daire tarafından nasıl onandığı Adalet Bakanlığı müfettişi Halit Kıvrıl'ın yaptığı inceleme sırasındaki telefon dinlemeleriyle ortaya çıkarıldı.

Raporda, Ceyda Erem'in rüşvetle karar çıkardığını iddia eden İDTM yetkilerinin, Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi Başkanı'na maddi çıkar sağladıkları öne sürüldü. CNR Fuarcılık'ın sahibi Ceyda Erem'le davalı olan fuarın mülk sahibi İDTM'nin Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nden lehine çıkan kararın Yargıtay'da onanması için 6. Hukuk Dairesi Başkanı H.E.(Hasan Erdoğan) ve 12. Hukuk Dairesi Başkanı M.O.'a(Mustafa Oskay) 300'er bin TL rüşvet verdikleri, avukatların bu rüşvete aracılık ettikleri iddia ediliyor.

(CİHAN / ANKA)

HABERE YORUM KAT