1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. YPG ve İran Çocukları Savaşçı Olmaya Zorluyor
YPG ve İran Çocukları Savaşçı Olmaya Zorluyor

YPG ve İran Çocukları Savaşçı Olmaya Zorluyor

Yüzbinlerce kişinin öldüğü Suriye’deki savaşta, çocuklar “savaşçı” olmaya zorlanıyor. YPG ve İran bağlantılı örgütler, yüzlerce çocuk savaşçıyı kanlı cephelerin en ön saflarına itiyor.

05 Ocak 2016 Salı 10:03A+A-

Suriye'de 5 yıldır devam eden savaşta yüzbinlerce kişi hayatını kaybetti, milyonlarca Suriyeli evlerinden kopmak zorunda kaldı. Ancak savaşın en kötü yanlarından biri de çocukların hayatlarını çalması oldu. Suriye'deki savaşta yüzlerce çocuk, YPG ve İran bağlantılı örgütler tarafından cephelere sürüldü. Sokaklarda oyun oynamaları gereken yaşta olan çocuklar örgüt kamplarında askeri eğitim almaya zorlandı.


YPG İÇİN KIZ ERKEK AYRIMI YOK

YPG, uluslararası askeri yardımların kesilmemesi için kurduğu Demokratik Suriye Güçleri isimli yapılanma üzerinden çocukları askere alıyor. YPG, kontrolü altında tuttuğu kantonlarda 16 yaşından büyük herkes için uyguladığı zorunlu askerlik sisteminde cinsiyet ayrımı da gözetmiyor. Kızlar YPJ kamplarına alınırken erkek çocuklar YPG milisi olmaya zorlanıyor. Kamışlılı bir baba, 16 yaşındaki kızının sabah okula gitmek için evden ayrıldığını ancak YPG tarafından alıkonulup askeri kampa götürüldüğünü anlattı. Rojavalı aileler ise çocuklarının YPG tarafından alıkonulmaması için ülkelerini terk ediyor.

3 KAMPTA EĞİTİM VERİLİYOR

Suriye'de muhaliflerle girdiği çatışmalarda binlerce militanın kaybeden İran güdümlü Şii örgütler de çocuk savaşçı kullanmaya başladı. İran'da bulunan Afganlar, Iraklılar ve Lübnan Hizbullahı arasında çok sayıda çocuk savaşçı bulunuyor. Üç bin savaşçısı Suriye'de bulunan Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki 3 kampta militan eğitimine başladı. Lübnanlı aktivistlere göre, kamplardaki çocuklara, “ücretsiz üniversite eğitimi ve 2 bin dolara yakın maaş” vaat ediliyor. Hizbullah, çocukların çatışmalarda ölmesi durumunda bu maaşı ailelere vereceklerini de söylüyor.


Nefret dolu nesil geliyor

Lübnanlı bir insan hakları aktivisti, yıllar süren Lübnan iç savaşının travmalarının yeni yeni atlatıldığını söylüyor. Ancak yeniden yıllar sürecek nefret tohumlarının Ortadoğu'ya ekildiğini belirten aktivist, “Çocuklar ve gençler savaşa sürüklenirken mezhep ve etnik aidiyet öne sürülüyor. Çocuklar bunlar için savaştırılıyor. Yıllar sonra birbirlerinden nefret eden toplumlar oluşacak ve bu nefreti kimse önleyemeyecek” diyor. Suriye'nin çocuk askeriyle ilgili yapılmış bir bilimsel çalışma ise bulunmuyor. Yeni Şafak'ın ulaştığı uzmanlara göre, çocuk askerlerin psikolojileri bölgenin şartlardan bağımsız. El-Salvador, Ruanda veya Mali'deki çocuk askerlerin psikolojisi neyse Suriye'dekilerin aynı düzlemde olduğu belirtiliyor.

Çocuk askerlerle ilgili yapılan araştırmalarda cephelere sürüklenen çocukların tek ölüm nedeninin kurşun, bomba veya mayın olmadığını, beslenme yetersizliği ve hastalıkların da çocuk askerler üzerinde en az kurşunlar kadar ölümcül olduğuna vurgu yapılıyor. Çocuk askerlerin ileriki dönemlerde “Yorgunluk depresyon ve tedirginlik hali, sinirlilik, öfke, uyku bozukluğu, kabus görme” gibi sağlık sorunları yaşayacakları belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT