1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Yeni Zelanda’da Ezan Canlı Yayınlandı, Başbakan Ardern Cumaya Katıldı
Yeni Zelanda’da Ezan Canlı Yayınlandı, Başbakan Ardern Cumaya Katıldı

Yeni Zelanda’da Ezan Canlı Yayınlandı, Başbakan Ardern Cumaya Katıldı

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde 50 kişinin şehit olduğu saldırının ardından terörün hedefi olan El Nur ve Linwood camileri cuma namazıyla birlikte ibadete yeniden açıldı, ülkenin tüm kentlerinde anma törenleri düzenlendi.

22 Mart 2019 Cuma 09:24A+A-

Yeni Zelanda Televizyonu (TVNZ) ve Radyo Yeni Zelanda (RNZ) cuma ezanını canlı olarak yayınladı. Ezanın ardından şehitlere saygı amacıyla 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, Yeni Zelandalı kadınlar Müslüman kadınlara destek olmak amacıyla baş örtüsü örttü.

basbakan.jpg

Cuma namazı ve anma törenine binlerce kişi katılırken, güvenlik önlemleri en üst seviyede tutuldu.

cuma1.jpg

Terör saldırısının ardından söylemleri, aldığı tedbirler ve terör mağduru Müslüman vatandaşlarına sıcak yaklaşımlarıyla takdir toplayan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern de, Christchurch'deki Hagley Park'ta kılınan cuma namazına katıldı.

Başbakan Ardern konuşmasına hadisle başladı

Namaz öncesindeki kısa konuşmasına hadisle başlayan Jacinda Ardern, "Peygamber Muhammed dedi ki 'karşılıklı şefkat, merhamet ve sempatileri ile inananlar tek bir beden gibidir. Vücudun herhangi bir kısmı acı çekerse, tüm vücut acı hisseder.' Yeni Zelanda'da sizinle. Yasta, biz biriz." ifadelerini kullandı.

imamm.jpg

Linwood Camisi İmamı Alabi Lateef Zirullah tarafından okunan ezanın ardında hutbeye çıkan Alnoor Camisi İmamı Gamal Fouda, Başbakan Ardern, hükümet ve Yeni Zelandalılara desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Terörün, rengi, dini ve ırkı olmadığını vurgulayan Fouda, "Yeni Zelanda'nın yenilmez olduğunu gösterdik. Dünya bizde sevgi ve birliğin örneğini görebilir. Kalbimiz kırık ama biz kırılmadık (yenilmedik)." diye konuştu.

cuma2.jpg

Hagley Park'taki cuma namazının ardından yüzlerce Müslümanlar toplu cenaze namazı kılmak için ilk şehitlerin defnedildiği Memorial Park Mezarlığı'na gitti.

Başörtüsü fikri Doktor Ashman'dan geldi sosyal medyada #headscarfforharmony dayanışması

Yeni Zelanda'daki terör saldırısının ardından ülke genelindeki anma törenlerinine katılan çoğu kadın, Müslüman kadınlara destek olmak amacıyla sembolik olarak baş örtüsü örttü. Bu fikir Auckland'de görev yapan Thaya Ashman isimli bir doktordan geldi. Ashman, Müslüman bir kadının "artık başımı örtmeye korkuyorum, çünkü sokağa çıktığım zaman hedef olmak istemiyorum" sözlerinin ardından ülke genelinde bir kampanya başlatılmasını önerdi.

destek.jpg

Bu öneriye binlerce Yeni Zelandalı kadın destek verdi. Sosyal medyada #headscarfforharmony etiketiyle baş örtüsü örten kadınlar fotoğraflarını ve mesajlarını paylaştı.

Doktor Thaya Ashman Müslümanlara hitaben "Sizinle birlikteyiz, sokakta kendinizi evinizde gibi hissetmenizi istiyoruz. Sizleri seviyor, size saygı duyuyor ve sizleri destekliyoruz" dedi. Doktor Ashman'ın Afganistan'da gönüllü olarak görev yapmasından sonra Müslümanlarla sık sık organizasyonlara katıldığı ve onlara destek olduğu ifade edildi.

Kaynak:Euronews

HABERE YORUM KAT

2 Yorum