1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Yeni PKK/PYD Hattı: Afrin-Amanos
Yeni PKK/PYD Hattı: Afrin-Amanos

Yeni PKK/PYD Hattı: Afrin-Amanos

TSK'nın Güneydoğu sınırında artan operasyonları ile Suriye bağlantısı çıkmaza giren PKK, Gaziantep İslahiye bölgesinden Amanos Dağları’na, oradan da Afrin’e uzanan yeni bir bağlantı koridoru oluşturmak için harekete geçti.

19 Mayıs 2016 Perşembe 06:01A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Güneydoğu sınırında artan operasyonları ve Kobani, Tel Abyad ve Kamışlı hattında artan tedbirler nedeniyle, Türkiye-Suriye bağlantısı büyük oranda çıkmaza giren PKK/PYD, Amanos-Afrin arasında yeni bir hat oluşturuyor.

Örgüt, Gaziantep İslahiye bölgesinden Amanos Dağları'na, oradan Afrin'e yeni bir bağlantı koridoru kurmaya çalışıyor. Afrin Meydanke Kampı’na son iki ayda 50'den fazla militan eğitim amaçlı geçti. Güneydoğu Karadeniz ve iç bölgelerden gelen çok sayıda militan, Suriye'ye geçmek için PKK tarafından sınırın Türkiye tarafına yerleştiriliyor.

Çift Yönlü Sevkiyat

PKK, geçtiğimiz günlerde ortak hareket etme kararı aldığı sekiz örgütle birlikte oluşturduğu “Halkların Birleşik Devrim Hareketi” (HBDH) isimli örgüt militanlarını Hatay-Hatsa üzerinden Amanos Dağları'na sevk ediyor.

Diyarbakır, Hakkâri, Şırnak ve Urfa bölgesinden gelen militanları ise Fırat Nehri boyunca Gaziantep El Beyli ve Kilis güzergâhından İslahiye Amonos Dağları'na naklediyor. “Güvenlik” güçlerinin sınır bölgesinde sıkılaştırdığı yol kontrollerini aşmak için özel güzergâhlar kullanan PKK'lılar, ulaşımı ana hatlardan çok tali köy yollarını kullanarak sağlıyor.

Kadın Kıyafetleri de Kullanılıyor

Amanos Dağları'ndan Afrin'e geceleri bölgede mihmandarlık yapan “kaçakçı”ların yardımı ile geçen PKK/PYD'li militanlar ilk olarak Afrin'e bağlı Haftar sınır köyüne geçiyor. Ormanlık alandan oluşan Haftar bölgesinde yer alan mağaralarda konaklayan PKK/PYD'li militanlar, daha sonra Meydanke Kampı'na götürülüyor. Yer yer kadın kıyafetleri de kullanılıyor.

TSK Denetimleri Sıklaştırdı

PKK/PYD’li militanların son günlerde artan bu hareketliliği için özel kuvvetler de bölgede denetimlerini sıklaştırdı. Yüzden fazla militanın yuvalandığı Amanos Dağları'nı TSK sıkı takibe aldı. Son operasyonlarda örgütün bölge sorumluları da dâhil çok sayıda PKK/PYD’li öldürüldü. İki gün öncesinde 50 kişilik bir grubun hareketliliğini gören TSK, militanlara dönük takibini arttırdı.

İnsan Kaçakçılığı da Yapıyorlar

Afrin'den Türkiye'ye geçmek isteyen mültecilerden kişi başı 50-250 dolar ücret alan PKK/PYD mensupları, bu yolla örgüte kayda değer kazanç sağlıyor. Hama, İdlib, Lazkiye bölgesinden Türkiye'ye geçmek isteyen mülteciler, Afrin bölgesini umut kapısı görüyor. Sınırın Türkiye tarafında yer alan 3 köyde özel noktalar aracılığı ile “kaçakçılık” yapılıyor. Bazı dönemlerde günde 50 ila 400 arasında mülteci Afrin'den Türkiye'ye “kaçak” geçiyor.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum