1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. Yemen’de İç Savaşın 20. Yılında Ayrılıkçı Gösteriler
Yemen’de İç Savaşın 20. Yılında Ayrılıkçı Gösteriler

Yemen’de İç Savaşın 20. Yılında Ayrılıkçı Gösteriler

Yemen'nin güneyindeki Hadramevt ve Aden'te ayrılıkçı gösteriler düzenlendi.

28 Nisan 2014 Pazartesi 06:37A+A-

Hadramevt'e bağlı Mukalla kentinde 27 Nisan1994'te çıkan iç savaşın 20. yılında bir araya gelen binlerce kişi, 24 yıl önce birleşen Kuzey Yemen ve Güney Yemen'in tekrar ayrılmasını talep etti.

Göstericiler, ülkede milli bütünlüğün sağlanması amacıyla iktidar tarafından başlatılan ve geçen ocak ayında sona eren ulusal diyalog görüşmeleri sonuçlarına karşı sloganlar attı.

AA muhabirine konuşan göstericilerden Muhammed el-Yezidi, bu yıl düzenlenen barışçıl gösterilerin, 1990 yılından bu yana yapılanların en büyüğü olduğunu savunarak, uluslararası toplumdan güneyin bağımsızlığı için destek istediklerini ifade etti.

Aden ilinde de bağımsızlık talep eden ayrılıkçı Güney Hareketi destekçisi binlerce kişi, düzenledikleri gösteride Güney-Kuzey birliği ve ulusal diyalog görüşmeleri karşıtı sloganlar atarak, güneyin ayrılması talebinde bulundu.

Eski Güney Yemen'in bayrağını taşıyarak kuzey ve güneyin ayrılmasının ilk defa dile getirildiği protestolar, Aden eyaletinin kuzeyindeki ed-Dala ile Redfan gibi bölgelerde başlamış, daha sonra Aden, Abyan ve Mukalla gibi kentlere de yayılmıştı.

Bugünkü Yemen topraklarında iki ayrı devlet olan kuzeyde bulunan Yemen Arap Cumhuriyeti ile güneyde yer alan Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti 1990'da birleşmiş, yaşanan iktidar mücadelesinin ardından 1994'te iç savaş başlamıştı.

TRT Haber

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT