1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. "Yazarlık Okulu" kuluçka makinası mıdır? 
"Yazarlık Okulu" kuluçka makinası mıdır? 

"Yazarlık Okulu" kuluçka makinası mıdır? 

Kenan Alpay, birçok belediyenin bünyesinde yapılan “yazarlık okulu”nu mercek altına aldığı yazısında, Enver Aysever ve Süleyman Özışık örnekleri üzerinden değerlendirmelerde bulunuyor.

22 Haziran 2021 Salı 16:13A+A-

Kenan Alpay’ın yazısı şöyle:

İletişim fakültelerinde okuyan gençler “nasıl gazeteci olabilirim?” sorusuna ne kadar esaslı bir cevap arıyorlardır bilemiyorum. “Gazeteci olmak için ne yapmalıyım, hangi meşhur gazetecilerden ders alabilirim, habercilik ortamını nasıl teneffüs edebilirim?” gibi sorular yerel yönetimlere çokça soruluyor olmalı ki maşallah hemen her belediyemiz “yazarlık okulu” açmak üzere türlü bağlantılar kurmuş ve seri halde projeleri hayata geçirmişler anlaşılan. Kısa bir süre önce Cumhuriyet Gazetesi yazarı Enver Aysever’in İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bazı CHP’li belediyelerde yüksek meblağlar ve hem lüks hem de faturası ağır konaklama masrafları karşılığında yazarlık kursları verdiğini öğrenmiştik. Alevlenip büyüyen tartışmalar o hale gelmişti ki yazara ne kadar para ödendiği, ajansın ne kadar kar ettiği gibi ihtilaflar neticesinde Cumhuriyet Gazetesi militan Kemalizmi savunan onca makalesini yayınladığı Enver Aysever’i bir çırpıda kenara koymuştu. Hatta öyle ki ancak birilerinin rica minnet araya girmesi sonucunda Aysever gazetede veda yazısını yayınlatabilmişti.

Popüler olanı, modası yükseleni, siyaset-medya ilişkisinde geçer akçe olanı hemen ihata edip bünyesinde ikame etmeyi pek seven yerel yönetimler bu dönem pek bir revaçta olan “yazarlık okulu” gibi projelere de -argo tabirle- hemen dalıyorlar. Zaten proje adı altında yürürlüğe giren bir iş bir belediyede tutmuşsa diğer belediyeler tarafından derhal klonlanıyor ve hemen akabinde bir iki küçük makyaj hamlesiyle “ilk, en orijinal ve en verimli” proje etiketiyle il-ilçe halkına en yüksek perdeden takdim ediliyor. Zaten sadece belediyelere kültür hizmeti sunmak üzere kurulup işletilen çok sayıda ajans bu işleri organize etmek üzere hazırda bekliyor.

(…)

Yazının devamı >>>