1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Yargıtay’dan Yeni Akit’e Gay-Lezbiyen Cezası
Yargıtay’dan Yeni Akit’e Gay-Lezbiyen Cezası

Yargıtay’dan Yeni Akit’e Gay-Lezbiyen Cezası

Yargıtay, eşcinsellere "sapık" dediği için Yeni Akit gazetesine ve yazarına ayrı ayrı tazminat cezası verdi. Özgür-Der, kararı kınadı.

09 Ocak 2012 Pazartesi 13:24A+A-

Yaptığı haberden dolayı Yeni Akit gazetesini ve yazarı Serdar Arseven'i cezalandıran Yargıtay, eşcinselleri ise sevince boğdu.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, eski TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül’ün, KAOS GL’nin düzenlediği bir toplantıya katıldığı için “Üskül’ün tercihi sapıklardan yana” başlığı atan Yeni Akit (Vakit) gazetesini tazminata mahkûm etti.

Yerel mahkemenin verdiği beraat kararlarını bozan Yargıtay, basın özgürlüğünün kişilik haklarının ihlali anlamına gelmediğine vurgu yaptı.

Gay ve lezbiyenler tarafından kurulan KAOS GL derneği, 2008 yılında ‘Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’ isimli bir toplantı düzenledi. Toplantıya dönemin TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı olan Zafer Üskül de katıldı. O dönem adı Vakit olan Yeni Akit gazetesi toplantıyla ilgili olarak “Üskül’ün tercihi sapıklardan yana” başlıklı bir haber yayımladı. Gazetenin yazarlarından Serdar Arseven de yazdığı yazıda Üskül’ü ‘dönmelere teminat veren bir Ak Partili’ olarak tanımlamıştı

Haber ve yazı nedeniyle KAOS GL Derneği Yeni Akit ve Arseven aleyhine tazminat talebiyle dava açtı. Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi “Üskül’ün tercihi sapıklardan yana” başlıklı haberi, Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi de Arseven’in yazısını ‘eleştiri sınırları içinde’ görerek açılan davayı reddetti.

Kararların temyiz incelemesi Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından yapıldı. Daire, iki mahkemenin verdiği kararı da bozdu. Bozma kararında basın özgürlüğünün kişilik haklarının ihlal özgürlüğü anlamına gelmediğine vurgu yapıldı.

KAOS GL’nin ‘farklı cinsel tercihi olanların haklarını savunan bir dernek’ olduğu belirtilen kararda Zafer Üskül’ün de bu konudaki taleplere ilgi gösteren bir milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı olarak toplantıya katıldığı kaydedildi. Yazıda farklı cinsel tercihlerde olanlarla ilgili eleştiri sınırını aşan ve hakaret içeren ifadeler kullanıldığına dikkat çeken Daire, yazar ve gazetenin tazminat ödemesine hükmetti. 

Gay ve Lezbiyenleri Sevindiren Karar

Bozma kararından sonra davalar tekrar yerel mahkemelere gönderildi. Yeniden yargılama sonucunda Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi, haber nedeniyle Yeni Akit’i 4 bin TL tazminata, köşe yazısı nedeniyle de Arseven’i 2 bin TL tazminata mahkûm etti.

Radikal gazetesinde yer alan habere göre KAOS GL yöneticisi Ali Erol, karardan memnuniyet duyduklarını belirterek, “Davanın sembolik bir önemi vardır. Bu tip yaklaşımların suç niteliğinde olduğu ortaya konulmuştur. Dolayısıyla herkes açısından uyarıcı bir etkisi olacak” dedi.

HAKSÖZ-HABER

***

Özgür-Der’den Kınama

Konuyla ilgili 10 Ocak 2012 Salı günü bir açıklama yapan Özgür-Der Genel Sekreteri Musa Üzer, Yargıtay kararını kınadı. İşte Özgür-Der’den yapılan açıklama:

Yargıtay’ın Kararı Düşünce ve İnanç Özgürlüğünün Cezalandırılması Anlamına Gelmektedir!

Yeni Akit gazetesi ve gazeteci Serdar Arseven hakkında Yargıtay’ın verdiği karar düşünce ve inanç özgürlüğünün ifade edilmesinin cezalandırılmasıdır.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, eski TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül’ün, KAOS GL’nin düzenlediği bir toplantıya katıldığı için “Üskül’ün tercihi sapıklardan yana” başlığı atan Yeni Akit gazetesini tazminata mahkûm etti. Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi ve Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi Serdar Arseven’in yazısını ‘eleştiri sınırları içinde’ görerek açılan davayı reddetmesine rağmen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi yerel mahkemelerin beraat kararlarını bozarak, zorlama yorumlarla haberi kişilik haklarının ihlali olarak değerlendirdi. Yeniden yargılama sonucunda Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi, haber nedeniyle Yeni Akit’i 4 bin TL tazminata, köşe yazısı nedeniyle de Arseven’i 2 bin TL tazminata mahkûm etti.

Düşünce ve inanç özgürlüğünün ifade edilmesi kapsamında dile getirilen görüşlerin Yargıtay tarafında cezalandırılması kabul edilemez. Birçok inanç ve görüşün reddettiği “eşcinsellik” sapkınlığını İslam’ın da şiddetle reddettiği bir vakadır.

Müslüman bir yazarın da konuyla ilgili görüşlerini ifade ederken inançlarına bağlı kalarak değerlendirme ypmasından daha doğal ne olabilir? Eşcinsellik gibi bütün bir toplumun ahlaklı ve sağlıklı olma hakkını tehlikeye sokacak duruma karşı çıkmak mahkemece neden ve nasıl kişilik hakkını ihlali sayılıyor?

Yargıtay verdiği kararla Müslüman bir ferdin ve toplumun eşcinselliği onaylaması gerektiğine mi hükmetmektedir? İnsan fıtratı ve bedenine karşı yapılan en ahlaksız saldırılardan biri olan eşcinsellik İslam ve Müslümanlar nezdinde iğrenç bir ilişki biçimidir. Mahkeme kararıyla iman değerlerimizi, ahlaki ilkelerimizi, meşru örfümüzü ilga etmemizi kimse beklemesin.

Nesil emniyetini tehlikeye sokan eşcinsellik açık bir şekilde sapkınlıktır. Bir gazetenin ve yazarın da konuyla ilgili olarak inançları çerçevesinde görüşlerini ifade etmesi son derece doğal hatta zarurettir.

Eşcinselliği meşrulaştıran ve aleyhte söz söylemeyi cezalandıran, düşünce ve inanç özgürlüğünün ifade edilmesini yasaklayan bu mahkeme kararını şiddetle kınadığımızı ve ayıpladığımızı belirtmek istiyoruz. İnsan ve topluma karşı işlenen bir saldırın mahkeme kararıyla koruma altına alınması kadar bu ahlakdışı saldırıyı haberleştirenlerin cezalandırılması da izahı mümkün olmayan bir garabettir.

Özgür-Der 

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum