1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Yalova'da Mısırlı Darbeciler Kınandı
Yalovada Mısırlı Darbeciler Kınandı

Yalova'da Mısırlı Darbeciler Kınandı

Yalova'da Mursi hükümetine yapılan darbe protesto edildi.

05 Temmuz 2013 Cuma 21:10A+A-

Mısır da gerçekleştirilen darbe girişimine karşı Yalova da duyarlı Müslümanlar protesto gösterisi gerçekleştirdiler.Oluşturulan platformun organize ettiği  gösteriye ilgi ve katılım büyüktü.''Müslüman kardeşler yalnız değildir'', ''Mursi dik dur Müslümanlar seninle'', ''İslami hareket engellenemez'' şeklinde sloganlardan sonra basın açıklaması okunarak tekbirlerle son bulan eylemde çin hükümetinin Müslümanlara yaptığı zulüm de kınanmıştır.Basın açıklaması aşağıdadır.

img_4257.jpg

img_4270.jpg

img_4278.jpg

img_4286.jpg


 

YALOVA BASIN AÇIKLAMASI

Mısır’da ordunun seçilmiş cumhurbaşkanına görevden el çektirmesi,  sivil yönetime karşı darbe yapması kabul edilemez.  Yalova STK’ları olarak, Mısır’da halkın tercihine ve iradesine yönelik darbeyi ve darbecileri kınıyoruz. Mısır ordusu tarafından yapılan darbe, Mısır halkının iradesini hedef almış apaçık bir zorbalık; halka ve iradesine yönelik saygısızlıktır. Mısır halkının geleceğine yönelik küresel nitelikteki bildik kirli oyunların bir parçasıdır. Özgürlüğü, hukuku, insan onurunu hiçe sayan faşist, antidemokratik bu darbe, Mısır sivil yönetiminin Filistin halkına nefes aldırmasına yönelik tavrına tahammülsüzlüğün ve Filistinlilerin geleceğine de ipotek koyma çabalarının ürünüdür.

Mısır’da yapılan darbeyle, çoğunluğun azınlığa ram olması istenmektedir. Mısır’ı iç çatışmalara sürükleme riski içeren ve halkın özgür iradesine yönelik bu faşist girişim,  sadece Mısır’ın değil, bölgenin de dengelerinin bozulmasına kapı aralayacak sonuçlara gebedir. Bu nedenle, halk tarafından göreve getirilen Mısır’ın sivil yönetiminin görevine devam etmesini sağlayacak bölgesel ve küresel nitelikteki bütün baskı araçları devreye sokulmalı ve darbe en kısa sürede sona erdirilmelidir.

Darbecilere karşı tavır ortaya koymayan ve darbeyi kınamaktan özenle kaçınan BM, AB ve ABD, tutumlarıyla,  demokrasi havariliği yapanların çifte standartlarını bir kez daha sergilemiştir. Suriye’de kendi halkının kanını dökmeyi meziyet sayan Esed’e demokrasi ve seçim çağrısı yapanların, Mısır’da demokratik bir süreçte halkın desteğini alarak göreve gelen Cumhurbaşkanı Mursi’ye karşı yapılan darbeye ve anayasanın askıya alınması yönündeki açıklamalara sessiz kalması, bölgede demokrasinin hâkim olması temennilerine ilişkin beyanların samimiyetini sorgulamayı gerektiriyor. Yalova STK’ları olarak,  uluslararası platformları ve demokratik ülkeleri darbecilere karşı tutum almaya, Mısır halkının kendi özgür iradesiyle göreve getirdiği sivil yönetime destek vermeye çağırıyoruz. Mısır’da ordu, anayasanın askıya alınmasına ilişkin beyanını geri çekmeli, sivil yönetim ve Mısır halkı üzerinde vesayet oluşturma çabalarından vazgeçmeli, Mısır halkının özgür iradesine saygı duymalı, bir ülkenin silahlı kuvvetlerinin görevinin ülkeyi dış tehditlere karşı korumak olduğu idrakiyle kışlasına çekilmelidir.

Yalova STK’ları olarak, Mısır’da halkın iradesine ve sivil yönetime yönelik darbeyi ve darbecileri lanetliyor; Mısır halkını, iradesine sahip çıkmaya, demokrasiyi önceleyen ülkeleri de Mısır’ın sivil yönetimine destek vermeye çağırıyoruz. “Yaşasın hak ve özgürlük mücadelesi için onurlu bir şekilde direnen Mısırlı kardeşlerimiz. Kahrolsun cuntacı darbeciler ve onlara destek veren alçaklar.”

Öte yandan; Çin Hükümeti 64 yıldır Doğu Türkistan’da soykırım uyguluyor.  Bir yandan da Doğu Türkistan’a yerleştirilen göçmen Çinlilere yaşam olanağı sunmak için yerli halkın topraklarını işgal ediyor. Yerli halkın kendini savunmak için söylediği bir çift söz bile terör söylemi olarak adlandırılıyor. Turfan’daki olaylarda bu sebeplerle cereyan etmiştir. Ev ve bahçelerinden zorla çıkartılan bir grup Uygur genci isyan etmiş ve Çin bu isyanları şiddetle bastırmıştır. Bu olayları protesto eden Hoten halkı, Cuma namazı çıkışında bir yürüyüş gerçekleştirmiş ancak Çin güvenlik güçleri bu olayı da silahla bastırmaya çalışmış ve 26 kişinin ölümüne neden olmuştur. Olaylar sonrasında Çin Hükümeti bütün iletişim kanallarını kesmiş ve olay ile ilgili sağlıklı bilgi akışını engellemiştir. Her ne pahasına olursa olsun olayları kanlı bir şekilde bastırma kararı alan Çin Hükümeti başkent Urumçi’ye askeri yığınak yapmıştır. 5 Temmuz 2009’daki Urumçi katliamının yıldönümü yaklaşırken Çin’in bu yersiz ve orantısız eylemlerini kınıyoruz. 

Son olarak şunu belirtmek isteriz ki, Yaşanan olaylar, Çin’in Doğu Türkistan’a uyguladığı baskıcı uygulamalara, göç politikalarına karşı bir halk tepkisidir. Bizler başta Türkiye’den olmak üzere STK’lar, BM, İslam İşbirliği Teşkilatı, AB ve İnsan Haklarını İzleme Örgütü’nden, Çin’den olaylarla ilgili bilgi istemesini, bölgeye bağımsız bir ekip göndermesini ve Çin’in bu baskıcı politikalarından vazgeçmeye zorlanmasını istiyoruz. Bu konuda da basın mensuplarına da 35 milyonu aşkın Müslüman Türk halkının çığlığını duyurmak konusunda önemli görevler düşüyor.”

YALOVA GÖNÜLLÜ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

HABERE YORUM KAT

1 Yorum