1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yakalananlar El Kaide Üyesi Değilmiş!
Yakalananlar El Kaide Üyesi Değilmiş!

Yakalananlar El Kaide Üyesi Değilmiş!

ABD Elçiliğine göre Türkiye'de el-Kaide zanlısı diye tutuklananların el-Kaide'yle ilgisi yok.

17 Ocak 2014 Cuma 09:54A+A-

Wikileaks belgelerine göre ABD'nin Türkiye elçiliği Türkiye'de yapılan El Kaide operasyonlarının El Kaide ile organik bağı bulunmayan İslami oluşumları sindirmek amacı taşıdığını iddia ediyor.

11 Eylül saldırılarının ardından başlatılan Terörle Savaşta hükümetler kamuoylarını savaşlara ikna etmek için yalanlar söylediler. Kitle imha silahı yalanı ile Irak'ı işgal eden Amerika ve İngiltere hala bu yalanı sorguluyor. Birçok hükümet amaçlarını gerçekleştirmek için halkına yalan söyleme furyasına katıldığı gibi yine ABD'nin "önleyici saldırı" prensibini de düşman gördüğü gruplara karşı bir araç olarak benimsedi. 

Operasyonlarla İslami Muhalefet Sindirilmek İsteniyor

Wikileaks belgelerinde ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinden 27 Ocak 2010 tarihinde "Gizli" ibareli gönderilen kriptoda o günlerde Polisin yürüttüğü El Kaide operasyonlarıyla ilgili bilgi geçiliyor. Dönemin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey tarafından yazılan bilgi notunda Türk Polisinden aldığı bilgiyi paylaşıyor. Polis ve diğer güvenlik teşkilatlarının tutuklanan kişilerin El Kaide ile irtibatlı ve iltisaklı olmadıklarını bildiklerini, tutuklamalardaki El Kaide tabirinin, örgütle irtibatlı olup olmadıklarına bakılmaksızın İslami radikallerin yakalanmasında hem polis hem de basın tarafından kullanıldığını belirtmekte.  Büyükelçi Jeffrey tutuklamaların önleyici amaçlı olduğu değerlendirmesinde bulunmakta.

İşte Kripto'nun tam tercümesi

1- Basın'da belirtilenin aksine, Polis'teki irtibatlarımız soruşturma kapsamında tutuklanan yerel İslami radikallerin Türkiye'deki Amerikan çıkarlarına saldırı plan veya niyetleri olmadığını söylediler. Polis, 15 Ocak'ta Ankara'da 13 kişinin gözaltına alındığı operasyonla başlayarak ülke çapında gerçekleştirdiği farklı operasyonlarda 130 kişiyi gözaltına aldı. Hem polis hem de sansasyon peşindeki medya tutuklananları El Kaide üyeleri olarak lanse ettiler. Türk Polisi ve diğer güvenlik teşkilatları ile yaptığımız irtibatlardan edindiğimiz kanaat, tutuklanan kişilerin El Kaide ile irtibatlarının bulunduğuna inanılmadığı yönünde. Bilakis tutuklamalardaki El Kaide tabirinin, örgütle organik bir bağı olup olmadığına bakılmaksızın İslami radikallerin tümünün yakalanmasında hem Polis hem de Basın tarafından kullanılmakta.  

2- Gözaltılar bize önleyici amaçlı tedbirler gibi gelmekte. Türk Polisinin amacı, gelişmeye başlayan hücreleri akamete uğratmak ve üyelerine faaliyetlerinin izlendiğini hatırlatmak gibi görünüyor. Şüphelilerin çoğunun suçlarının ispat edilmesi zor olduğunu anlıyoruz. Çoğu şüphelinin serbest bırakıldığını, halen gözaltında olanların ise resmi olarak suçlanacağına inanıyoruz.

3- Türk Polisi ve diğer Güvenlik teşkilatlarıyla irtibatımızı sürdüreceğiz ve Türk makamlarından tutuklanan kişilerin faaliyet ve amaçları hakkında nihai değerlendirmelerini öğrenmeye çalışacağız. Tutuklanan şahısları ABD Vizesi verilmeyecekler listesine eklenmesi ve diğer münasip takip listelerine yerleştirmesi için incelemekteyiz.

 

HABERE YORUM KAT