1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Yahya Sinvar yeniden Hamas'ın Gazze sorumlusu
Yahya Sinvar yeniden Hamas'ın Gazze sorumlusu

Yahya Sinvar yeniden Hamas'ın Gazze sorumlusu

Yahya Sinvar, Gazze’de düzenlenen dört turlu seçimin ardından zafer kazandı.

13 Mart 2021 Cumartesi 11:42A+A-

Hamas, hareketin önde gelen siyasi figürlerinden Nizar Avadallah ile yaşanan rekabetin ardından Gazze Şeridi sorumlusu olarak Yahya Sinvar’ı seçti.

Resmi duyuru Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye tarafından yapıldı. Şarku’l Avsat’ın aktardığı bilgilere göre Heniyye, yaptığı açıklamada, Hamas’taki iç seçimlerde ‘iki mücahit kardeşi’, Yahya Sinvar’ı ve Nizar Avadallah’ı tebrik etti. Ebu İbrahim Yahya Sinvar’a Gazze’ye liderlik etme görevinde başarılar diledi.

Heniyye yaşananları Hamas tarihinde bir ‘kilometre taşı’ olarak nitelendirirken Gazze’deki liderlerin seçiminin ‘asaleti ve sağlam istişareyi’ yansıttığını vurguladı.

Seçimlerin ‘halk ve millet’ tarafından, hatta Siyonist düşmanın karar alma çevreleri tarafından bile takip edildiğini belirten Heniyye, hareketin Filistin siyasi haritasında, ulusal proje liderliğindeki ortak konumuna dikkat çekti. İsmail Heniyye açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“İç düzenlemelere ve sistemlere göre seçim komiteleri ve yargı gözetimi altında on binlerce kardeşin katıldığı seçimler sahte değil, gerçektir. Hareketin her dört yılda bir iç seçim dönemlerine bağlılığı, dönüşümlü otorite ve fona başvurma ilkesine olan derin inancı teyit etmektedir. Bu durum, yaklaşan yasama ve devlet başkanlığı seçimleri ve Filistin Ulusal Konseyi seçimleri hususunda hareketin ciddiyetini doğrulamaktadır.”

Sinvar’ın 10 Mart’taki dördüncü karar oturumunda 280 oydan 167’sini alarak kazandığını belirten kaynaklar Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada “Rekabet son ana kadar zorlu geçti.  Her iki taraf da hiçbir tavizi kabul etmedi” dediler.

Geçen salı günü, yoğun bir rekabetin ardından Hamas’ın Gazze Şeridi liderini belirlemek üzere yapılan 3 turda sonuç alınamamıştı.  Avadallah, ilk turda Sinvar’ın önüne geçerken oy farkının kapanması ve Sinvar’ın ‘Avadallah’ın belirleyici orana ulaşamamasına’ itirazı nedeniyle seçimler yinelendi.

Avadallah, hareketin askeri kanadını temsil eden ve İzzeddin El-Kassam Tugayları’nın önde gelenlerinden biri olan Sinvar’ın aksine siyasi kanadı temsil ediyor.

Sinvar, Halit Meşal’in yerine hareketin Genel Komutanlık (siyasi büro başkanı) görevini üstlenen İsmail Heniyye’nin ardından, 2017 yılında Hamas’ın Gazze sorumlusu olarak seçilmişti.

Sinvar, 1988 yılında Hamas’ın askeri kolu olan İzzeddin el-Kassam Tugayları’na katıldı. Sinvar, 2011’de Hamas ve Siyonist İsrail arasındaki esir takası anlaşmasında serbest bırakılanlardan biriydi.

2015 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı, bazı Hamas liderleriyle birlikte Sinvar’ı da ‘uluslararası terörist’ olmakla suçlayarak kendisini kara listeye alındığını duyurdu. Listede, söz konusu dönemde Sinvar’ın yakın arkadaşı olan Ruhi el-Muştaha, Kassam lideri Muhammed ed-Dayf, eski İçişleri Bakanı Fethi Hammad, İslami Cihad’ın merhum genel sekreteri Ramazan Şallah ve şu anki genel sekreter yardımcısı Ziyad en-Nahale de yer alıyor.

HABERE YORUM KAT