1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Vize Muafiyetinde Kriter Muamması!
Vize Muafiyetinde Kriter Muamması!

Vize Muafiyetinde Kriter Muamması!

Davutoğlu, vizesiz geçiş için yerine getirmesi gereken kriterlerin tek haneye indiğini söyledi. Aynı gün AB Uyum Komisyonu Başkanı, yerine getirilmeyen 17 madde kaldığını söyledi. Sağlıklı bilgi almak mümkün olmuyor!

22 Nisan 2016 Cuma 11:59A+A-

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 20 Nisan Çarşamba günü Strasbourg dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Vize muafiyeti için Ankara’nın yerine getirmesi gereken 72 kriterin tek haneye indiğini, AB Bakanı Volkan Bozkır’ın elindeki listeyi kriterler yerine getirildikten sonra güncellediğini söyledi:

“Vize muafiyeti şartları itibarı ile ciddi yol kat ettik. Junker ile de bunları konuştum, kimse bu kadar yüksek performans beklemiyordu. 72 kriter vardı şu anda tek haneye indi. Siyasî Etik Kanunu, Adlî Suçluların İadesi Kanunu Meclis’te. Sekiz tane uluslararası sözleşmeyi bu hafta Komisyon’dan geçireceğiz. Volkan beyin elinde bir liste, devamlı check atıyoruz. Her bakanlar kurulunda neredeyiz diye soruyorum. Biz haziranda vize muafiyetini alacağız arkadaşlar.”.

“72 Kriterden 55’ini Yerine Getirdik”

Ancak Davutoğlu’yla aynı gün konuşan TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, 55 kriterin yerine getirildiği bilgisini verdi. Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gülpınar şu ifadeleri kullandı:

“Bir hafta önceki duruma göre, kanunî olarak 55 adet yükümlülüğümüzü yerine getirdik. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzde fazla zaman kalmadı ama bu çalışma temposuyla gidersek bizim için hedef 1 Mayıs'tı ama 1 Mayıs olmaz, 5 Mayıs olur, en azından mayıs başına kadar bunları tamamlama arzusundayız.”.

Sağlıklı Bilgi Almak Mümkün Olmuyor

Hangi kriterlerin yerine getirildiğini, hangilerinin üzerine çalışılmaya başlandığı ve hangileriyle ilgili sürecin başlamadığı ile ilgili ise net bir bilgi almak zor.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri konuyla ilgili bilgilerin AB Bakanlığı’nda olduğunu söylüyor. AB Bakanlığı ise Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Vize ve Dış İrtibatlar Daire Başkanlığı’nın takibinde olduğu bilgisini veriyor.

Davutoğlu’nun “Elinde bir liste var, her gün check atıyoruz.” dediği AB Bakanlığı, konuyla ilgili soruya “4 Mayıs’ta tüm kriterler yerine getirilmiş olacak.” yanıtını verdi. Yerine getirilen kriterlerle ilgili sayının her gün değiştiğini söyleyerek güncel bilgileri paylaşmadı. Her iki bakanlıktan da sağlıklı bilgi almak mümkün olmuyor.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT