1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. "Vicdani duruşumuzu hiçbir faşizm heveslisi değiştiremez!"
"Vicdani duruşumuzu hiçbir faşizm heveslisi değiştiremez!"

"Vicdani duruşumuzu hiçbir faşizm heveslisi değiştiremez!"

Cumhurbaşkanı Erdoğan mülteci meselesinde önemli açıklamalarda bulundu.

28 Temmuz 2023 Cuma 15:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye'de mültecilere dönük artan nefret söylemleri müthiş bir korku atmosferi oluşturuyor. Mülteciler özellikle büyükşehirlerde sokağa tedirginlik içerisinde çıkabiliyorlar. Devletin sertleşen tutumu ve yaşanan sınır dışı olayları haklı endişeler ortaya çıkarttı.

Böyle bir vasatta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin durduğu yerin değişmediğini vurgulayan bir konuşma gerçekleştirdi. Erdoğan, Gölbaşı Polis Akademisi'nde düzenlenen Polis Meslek Yüksekokulları Mezuniyet Töreni'nde yaptığı konuşmada düzensiz göç ile mücadelenin suça karışmış olanlarla sınırlı olduğunu vurgularken geçici koruma statüsüne sahip olan mültecilere karşı menfi bir tutum söz konusu olmadığını vurguladı. 

"Suça karışanlar, toplumun huzurunu bozanlarla, illegal olarak ülkemizde bulunanlarsa sınır dışı ediliyor. Son iki ayda 36 bin düzensiz göçmen yakalandı. Bunların 16 bini sınır dışı edildi. Kalanların işlemleri devam ediyor. İnşallah bu meseleyi kültürümüze, inancımıza, hukuka ve hakkaniyete uygun bir şekilde hal yoluna koyacağız." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Mazlumları, rengine, kökenine, dinine göre yargılamak bize yakışmaz. Batı'da kendi insanımızı tehdit eden yabancı düşmanı fikirlere meyletmek bize yakışmaz." dedi.

Batılı değerleri yüceltenlerin insani kaygılardan uzaklaştığını vurgulayan Erdoğan mazlumlara sırt dönmenin Müslümanlara yakışmayacağını da vurgularken Esed'in zulümlerine dikkat çekti.

"Irak'taki kardeşlerimiz 1990'larda zulme uğrayınca bunu yaptık. Suriyeli komşularımız canlarını kurtarmak için bize sığındığında bunu yaptık. Dün akşam bir televizyon kanalında bir babayı dinliyordum, 'Öldürün bizi' diyordu. 'Esed'in katliamından kurtulmaktan siz kardeşlerimize sığınıyoruz. Kabul etmiyorsanız, öldürün bizi.' Ukrayna'da savaş başladıktan sonra ülkemize gelen yerlerinden edilmiş kişilere biz kapılarımızı açtık. Yarın Allah korusun bir başka komşumuzun başına benzer felaketler gelirse insanlık ve komşuluk vazifemizi yine yerine getiririz."

"Atalarımızdan miras aldığımız bu vicdani duruşu hiçbir fitne tüccarı, hiçbir provokatör, hiçbir faşizm hevesli değiştiremez, değiştiremeyecektir." diyen Erdoğan, sığınmacılara yönelik nefret söylemlerine prim vermenin Müslüman'a yakışmayacağını vurguladı.

Erdoğan, "Mazlumları, rengine, kökenine, dinine göre yargılamak bize yakışmaz. Batı'da kendi insanımızı tehdit eden yabancı düşmanı fikirlere meyletmek bize yakışmaz. Burada çizgimiz son derece nettir. Ne güvenliğimizden taviz vereceğiz ne vatandaşımızı sıkıntıya sokacağız ne de milletimize Boraltan Köprüsü faciası gibi utançlar yaşatacağız. Mazlum ve mağdura kucak açarken gerçekçi politikalarla yasa dışı göç sorununa kalıcı çözümler üretmeyi sürdüreceğiz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esed'in katliamlarından kaçarak Türkiye'ye sığınanlara sahip çıkmaya devam edeceklerini söylerken oldukça önemli bir sorumluluk alıyor. Ahlaki ve siyasi yükümlülüklerinden kaçmayan Erdoğan'ın tavrı siyaset tarihine girecek kadar kıymetli. Bunun yanında uygulamada özensiz tavırlar ve yetkili kimselerin işgüzarlığı sebebiyle oluşan mağduriyetlere yönelik sert müdahaleler edilmezse bu onurlu duruş ciddi anlamda zedelenmiş olacak!

HABERE YORUM KAT

3 Yorum