1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Venezuela'da Muhaliflerin Referandum Talebi
Venezuela'da Muhaliflerin Referandum Talebi

Venezuela'da Muhaliflerin Referandum Talebi

Devlet Başkanı Maduro'nun görevden alınabilmesi için ikinci aşama olan seçmenlerin yüzde 20'sinin imzasının alınması süreci başladı.

22 Eylül 2016 Perşembe 11:49A+A-

CNE'den yapılan açıklamaya göre, muhalefetteki Demokratik Birlik Masası'nın (MUD), 26 ve 28 Ekim arasında 3,9 milyon kişinin veya toplam seçmenin yüzde 20'sinin imzasını toplaması gerekiyor.

Gerekli imzaların belirlenen tarihlerde toplanması durumunda referandum kararının aralık ayının başlarında verilebileceği belirtilen açıklamada, referandumun ise 2017 yılının ilk çeyreğinde yapılacağı kaydedildi.

MUD lideri Jesus Torrealba, Venezuela'nın "zafer" için seferber olacağından kuşkusu olmadığını ancak her bir eyalet için ayrı ayrı seçmenlerin yüzde 20'sinin imzasının toplanması şartının talep edilmesinin süreci zorlaştıracağını söyledi.

CNE'nin beş üyesinden biri olan ve muhalefete yakınlığıyla bilinen Luis Emilio Rondon da yüzde 20 imza şartının eyalet bazlı hesaplanmasını eleştirerek, "Anayasa'da seçimin ulusal olduğu açık ve 2004'te yapılan referandumda da uygulanmış bir şart değil. Dolayısıyla yüzde 20'lik şarta hangi yasal çerçevede varıldığına bir anlam veremiyorum." diye konuştu.

Ülkenin 335 bölgesindeki bin 356 merkeze, CNE tarafından toplam 5 bin 392 parmak izi okuyucunun yerleştirileceği belirtildi.

Otobüs şoförleri, Caracas'ta gösteri düzenledi

Öte yandan ekonomik krizle boğuşan Venezuela'da, otobüs şoförleri, başkent Caracas caddelerini sekiz saat boyunca trafiğe kapatarak gösteri düzenledi.

Araçlarıyla başkentte hayatı durma noktasına getiren yüzlerce şoför, hayat şartlarının iyileştirilmesi ve şiddete karşı koruma talebiyle hükümet politikalarını protesto etti.

İzlediği politikalar, yüksek enflasyon ve artan şiddet olayları nedeniyle eleştirilen Maduro yönetimine karşı 12 Şubat 2014'te patlak veren gösterilerde 43 kişi yaşamını yitirmişti.

Venezuela'da muhalefet partileri, ülkedeki ekonomik ve siyasi krizden sorumlu tuttukları devlet başkanının bir an önce görevden ayrılmasını ve erken seçime gidilmesini istiyor. Görev süresi 2017'de bitecek Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde 7,5 milyon oy alarak iktidara gelmişti.

Anayasaya göre, referandumun 10 Ocak'tan sonraya kalması, Maduro'nun ülke yönetimine devlet başkanı yardımcısını getirmesine olanak sağlıyor. 

AA

HABERE YORUM KAT